Cyklistům vjezd zakázán - vedení jízdního kola

Sdílej
 
NOVĚ NA SILNICÍCH Červeně olemovaný kruh a uprostřed černý symbol jízdního kola. Takovou dopravní značku zná asi každý cyklista, ať už přímo ze svého okolí, nebo alespoň teoreticky. Jasně znamená: Zákaz vjezdu cyklistů.

Cyklistům vjezd zakázán - vedení jízdního kola K významu této dopravní značky je asi jakýkoliv výklad zbytečný. Zákaz je jednou provždy zákaz. Přesto i tady existuje řada možností, kdy význam značky neplatí doslova. Například se vůbec nevztahuje na cyklisty mladší deseti let, kteří v takto označených úsecích mohou jezdit (jsou bráni jako chodci), a ani na cyklisty starší deseti let, kteří zde mohou jízdní kolo vést.

Vedení kola

Ale pozor! Ono samotné vedení jízdního kola je ošemetná věc. Cyklisté starší deseti let nemusejí při vedení kola mít na hlavě přílbu (mladší ji mít musejí). Jsou povinni kolo vést po pravé straně (pravém okraji) silnice nebo po chodníku, přičemž nesmějí ohrozit chodce. Znamená to, že tam, kde se po chodníku pohybuje příliš mnoho chodců, je pro cyklistu lepší, vede-li jízdní kolo po pravém okraji vozovky. Jdou-li cyklisté dva, měli by jít raději za sebou.

Jiné pravidlo pro cyklisty

Možná vám bude divné, že tam, kde není chodník, musejí jít chodci po levé straně silnice a cyklisté vedoucí jízdní kolo po pravé straně silnice. Zákon tady pamatuje na to, aby cyklista, který sesedne z jízdního kola, např. je-li před ním prudký kopec, nemusel přecházet z jedné strany na druhou.

Autor

Připravil BESIP ve spolupráci s Delta racing teamem a ÚAMK