B-17 Flying Fortress

Sdílej
 
Fašistické Německo bylo sraženo na kolena nejen mohutným postupem spojenců na obou frontách, ale i vytrvalým denním i nočním bombardováním důležitých průmyslových center a měst. Zatímco v noci útočilo RAF, denní nálety prováděly letecké svazy vzdušných sil Spojených států. Jejich páteří byl legendární čtyřmotorový bombardér B-17 - obrovský stroj s deseti muži na palubě.

B-17 Flying Fortress

Velitelem stroje i letky

Stanete se součástí Mighty Eight - mocné osmy - osmé bombardovací perutě letectva Spojených států. Můžete být velitelem bombardéru nebo velitelem celé letky B-17. Váš úkol je ale stejný - co nejpřesněji zasáhnout cíl a vrátit se domů. Jako velitel letky plánujete útoky, vysíláte letouny na průzkumné lety a na vašich bedrech leží úspěch všech misí. Stanete-li se "jen" velitelem bombardéru, budou vám mise přidělovány. V obou případech ale nakonec nasednete do bombardéru, z pozice radisty dáte povel ke startu a začnete rolovat na ranvej.

Bombardér pod kontrolou

Vše v letadle ovládá počítač a teoreticky vás k dokončení mise vůbec nepotřebuje. Pokud se nepřevtělíte do některého ze svých mužů a nevypnete automatiku, bude vše fungovat samo. Ovšem celá osádka bombardéru je při zahájení kampaně skupinkou zelenáčů a čím častěji jim budete úspěšně pomáhat (zaměřovat bomby, střílet z kulometů, přistávat apod.), tím lepší budou jejich schopnosti. Úkolem posádky je úspěšně dokončit a přežít 25 misí. A to není jednoduché. Jakmile se váš stroj dostane do palby flaku nebo se na něj vrhnou dotěrní němečtí stíhači, atmosféra na palubě zhoustne výkřiky raněných a cesta domů vám bude připadat opravdu dlouhá.

Schopnosti posádky

B-17 Flying FortressB-17 Flying FortressSvůj bombardér můžete vidět očima všech zdravých mužů na palubě, nebo se přepnout do pohledu dovnitř trupu. Odsud lze jednotlivé členy posádky posílat plnit úkoly. Nejčastěji je potřeba ošetřit zraněného kamaráda, občas musíte něco opravit nebo v nejhorším případě vážně zraněného (nebo nedej bože mrtvého) muže nahradit jiným. Jak už jsme řekli - každý z lidí na palubě má určité schopnosti a podle nich může více či méně úspěšně provádět určité činnosti. Někdo je dobrý při první pomoci, jiný jako technik, ale i střelec může řídit letadlo. Pokud to ovšem necháte jen na něm (tedy automatice počítače), můžete snadno ztroskotat, když mu pomůžete, zlepší se jeho vlastnosti v daném oboru.

Stíhači na start

Protože let bombardéru je poměrně monotónní (úseky, kde se nic neděje, lze přeskočit) a při pilotáži je nejsložitější udržet se ve formaci, je pro vás nachystána možnost řídit všechny stíhačky, které se účastní mise - jak americké (Mustang, Lighting a Thunderbolt), tak i německé (Bf-109, FW-190 a Me-262). A jak to všechno vypadá na monitoru? Perfektně. Grafika je skvělá, ovšem vykoupená poměrně tvrdými nároky na hardware. Máte-li ale výkonný stroj a nevadí vám opravdu velká realističnost ovládání se spoustou funkčních tlačítek a pák (bez manuálu se nehnete), pak je B-17 hra, která vás vrátí o půl století zpět. A až poprvé sami nastartujete všechny motory obřího stroje, zjistíte, v čem je půvab tohoto simulátoru.