Můj WEB

Sdílej
 
Tvorba vlastní webové stránky - hudba na stránkách

Midi soubor přehrávaný MS Media Playerem, který je součástí Windows Seriál Můj web skončil, přesto přidáváme několik dílů k tématům, jež vás zajímají. Dnes navážeme na tvorbu internetové stránky tím, že na ni přidáme hudbu. Nejdříve budete potřebovat soubor, který hudbu obsahuje. Nejčastěji se používají soubory s příponou WAV nebo MID. Ty si můžete sami vytvořit, ale snazší je si skladbu stáhnout z internetových stránek. Zkuste například tyto adresy: www.midi-network.com, bondsounds.members.easyspace.com, www.freemidi.com, www.samplecity.net, www.cartoonwavs.com nebo djfire.gimpnet.org.

Vkládání odkazu

Můj WEBWAV je charakteristický tím, že reprodukuje zvuk, zatímco MID soubory (Musical Instrument Digital Interface) hrají na počítači, jako by to byl hudební nástroj. Tím vytvářejí svůj vlastní zvuk, který zní trochu strojově a ne každému se líbí. Hudbu na stránku můžete vložit jako odkaz, tedy způsobem, kterým jste zvyklí vkládat například obrázky: <a href="mission.mid"&gtHudba k výchově pejska (38 kb)</a&gt. Zobrazí se odkaz: Hudba k výchově pejska (38 kb). Když na něj kliknete, spustí se požadovaný hudební soubor. Podmínkou ovšem je, aby byl na počítači nainstalovaný program, který umí soubory WAV či MID přehrát. Základní přehrávač těchto souborů najdete pod Windows, jiné se dají stáhnout z internetu. Těmto malým programům se říká plug-iny, protože jsou provázány s prohlížečem a spouštějí se automaticky, jsou-li zapotřebí.

Přehrát automaticky

Stránky Freemidi.com, kde je mnoho midi souborů volně ke staženíChcete-li, aby hudba začala hrát automaticky po načtení stránky, použijte příkaz BGSOUND. Tento tag musíte vložit na stránce mezi párové tagy BODY a doplnit jej atributem SRC, který určuje URL souboru, jež má být přehráván. <html&gt <head&gt <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=win dows-1250"&gt <title&gtDalmatinka Andy </head&gt <body background="prouzek2.gif"&gt <bgsound src="mission.mid"&gt </body&gt </html&gt BGSOUND automaticky spustí hudební soubor (v našem případě mission.mid), který musí být také uložen v adresáři stránek. Nevýhodou tohoto tagu je, že je podporován pouze prohlížečem Internet Explorer, nikoliv Netscapem. Hudba na pozadí stránky bude hrát pouze v případě, že bude okno prohlížeče maximalizované. Pokud je minimalizujete, hudba hrát přestane. Můžete ještě přidat atribut LOOP, který určí, kolikrát má být hudební soubor přehrán. LOOP=3 přehraje skladbu třikrát, LOOP=INFINITE vytvoří nekonečnou smyčku.

S více možnostmi

wwwVětšina prohlížečů podporuje tag EMBED. Používá se stejně jako BGSOUND společně s atributem SRC, za který se vkládá název hudebního souboru. Příkaz můžete ještě upřesnit kódy AUTOSTART a LOOP. AUTOSTART je automatický start skladby po spuštění stránky, pokud mu dáte hodnotu TRUE. S hodnotou FALSE je třeba nejprve kliknout na ikonu plug-inu, aby hudba začala hrát. Nepřetržitou smyčku zapnete kódem LOOP=TRUE, vypnete LOOP=FALSE. Výhoda je jednak v rychlosti načítání stránky a jednak v možnosti výběru, zda hudbu při prohlížení chcete či ne. Uživatelé internetu často dávají přednost poslechu své oblíbené hudby před jednoduchými melodiemi, které jim můžete na svých stránkách nabídnout.