Polský bombardér

Sdílej
 
LIGA KITŮ P. Z. L. P-37B los Měřítko: 1:72 Počet dílů: 286 Rozpětí: 373,5 mm Výrobce: MIRAGE HOBBY Obtížnost stavby: l l l l l l

Dvoumotorový bombardovací středoplošník P. Z. L. P-37B Los byl nejmodernějším polským letounem, který v době vypuknutí druhé světové války vlastnilo polské vojenské letectvo. Navazoval na předcházející verzi P-37A, od které se lišil řadou vylepšení - zdvojeným hlavním podvozkem, vylepšenou konstrukcí překrytu pilotního prostoru a výkonnějšími motory Pegasus XX. Zhruba 70 bombardérů stihl polský letecký průmysl dodat leteckým útvarům před vznikem vojenského konfliktu, avšak jen asi 45 strojů bylo schopno čelit nepříteli. Při bojových operacích němečtí stíhači sestřelili 26 losů, zbylé stroje využili polští letci po porážce Polska k přeletu do Rumunska a do SSSR. Dva bombardéry později využívala Luftwaffe.

Plastikový model

Plastikový model dvoumotorového bombardéru P. Z. L. P-37B byl pro mne největším překvapením na letošním veletrhu hraček v Norimberku. Díky hlavnímu konstruktérovi firmy MIRAGE HOBBY, panu Miroslawu Miarkovi, vám ho nyní mohu představit. Než se "rozplynu" v superlativech na výrobek pro mne donedávna neznámé polské firmy, musím bohužel předeslat jeden nepříjemný postřeh. Polský výrobce podlehl módnímu trendu některých začínajících firem, stavebnici nevybavil ustavovacími kolíky s příslušnými protilehlými otvory a zvýšil tím obtížnost stavby. Proto lze kit doporučit jen zkušenějším modelářům. Jinak je stavebnice špičkové kvality. Matně hebký povrch s negativním rytím představuje duralový potah, dobře je znázorněna konstrukce spodní části křidélek, výškovky a stabilizátoru, které měly potah plátěný. Perfektně je provedeno boční oddělení křidélek od křídla. Vztlakové klapky je možné postavit ve vysunuté poloze, přičemž mají vypracovánu vnitřní část konstrukce. Kokpit má boční stěny s vnitřní konstrukcí, bohatou výbavu včetně řídidel, táhel, pák a výrobce jde dokonce do takových podrobností, že sedadla posádky nepostrádají "kožené" polštářky. Nejlépe je ale provedena pumovnice, která byla u P-37 umístěna v centroplánu. Do modelu je možné umístit deset modelových pum - každá je uložena v samostatné schránce. Obtiskový arch nabízí stavbu modelu bombardéru P-37B v barvách 217. eskadry brygady bombovej, P-37B v barvách 12. eskadry nebo P. Z. L. P-37A bis v barvách Luftwaffe.

Pro zkušené modeláře

V úvodu jsme si řekli, že model bombardéru P-37B není vhodný pro začínající modeláře. Ovšem modelář pokročilý s ním bez větších problémů vybojuje 1. výkonnostní třídu, nebo bude stát třeba i na mistrovské soutěži na "bedně". Jen je potřeba získat o dvaasedmdesátkrát zmenšeném losu dostatek informací. Je třeba například prověřit konstrukci podvozkových šachet, neboť ty modelové se zdají být poměrně chudé, což je u jinak propracované stavebnice překvapivé. Také je nutné zjistit víc podrobností o konstrukci svislých ocasních ploch. Ty modelové se "tváří" jako plovoucí, což asi nebude pravda.