Serious Sam

Sdílej
 
CO SE HRAJE Dostal jsem se do křížové palby asi dvaceti štírů s rotačními kulomety a docházejí mi náboje. Zkouším se dostat z dostřelu, ale ze zálohy mě napadla dvojice červených robotů útočící raketami. Za pyramidou duní zem a já už dobře vím, co to znamená. Zpoza rohu vybíhá stádo splašených bizonů. Je se mnou konec.

Inspirace

Serious SamAkčnější 3D střílečku byste na současné herní scéně asi jen těžko hledali. Výrobci Serious Sama se inspirovali legendárním Doomem a vytvořili hru se zcela novým enginem (programem hýbajícím se všemi předměty ve hře) a hlavním hrdinou, který bude určitě všem hráčům akčních her velice povědomý. Sam je klasický svalnatý drsňák, který nosí po kapsách ohromný arzenál zbraní, z nichž některé jsou pomalu stejně velké jako on sám a v reálu by vážily nejméně třicet kilo. To mu ale ani v nejmenším nevadí.

Nepřátelé

Nejprve se na vás vrhají bezhlaví vojáci, kteří jsou slabí jako mouchy. S dalšími levely se objevují stále silnější protivníci. Většina z nich sice neprojevuje téměř žádnou inteligenci (bezhlavě se vrhají vstříc smrti), zato však mají jinou strategii. Vždycky, když dojdete do nějaké místnosti či venkovní arény, zabouchnou se za vámi dveře a potvory se na vás vrhají doslova po stovkách. Teprve až když zvítězíte nad všemi, dveře se otevřou a vy můžete pokračovat.

Mezi pyramidami

Serious SamPříběh je stejně jednoduchý jako sám hlavní hrdina. "Pro změnu" jde o záchranu světa, který je ohrožován stvůrami z vesmíru, s nimiž je diplomatické jednání jen ztrátou času. Sam je teleportován z dalekého vesmíru do starého Egypta, kam se za ním teleportují i jeho nepřátelé. Co vás ale na hře zaujme na první pohled, je nádherná grafika. Procházíte krásnými městy s bohatě zdobenými fasádami, pod vysokými kamennými obelisky či zlatými sochami božstev, jak je mohli vidět jen staří Egypťané. Jasnou oblohu střídá bouřka, krvavý západ slunce či hvězdná obloha s barevnými mlhovinami. Stejně tak jsou graficky dokonalé i postavy nepřátel.

Lítý boj

Serious SamSerious SamHra má pět úrovní obtížnosti. Když jsem hrál na prostřední, ze začátku se mi zdálo, že je to až moc jednoduché, ve vyšších levelech jsem byl ale vyveden z omylu. Tam na mě útočily desítky těch nejsilnějších potvor najednou, a i když jsem na obtížnosti slevil a hru ukládal po každém útoku, který můj hrdina přežil, do vítězného konce jsme došli já i Sam na pokraji veškerých sil. Do jednotlivých levelů se po jejich úspěšném ukončení můžete později vrátit a zkusit zde štěstí s větší obtížností. Nečekejte od Serious Sama žádnou velkou myšlenku. Je to jen krásná podívaná a rychlá 3D akce, která ovšem předčí vše, co jste v tomto žánru doposud viděli. Vytknout této hře mohu snad jen to, že je příliš krátká a monotónní. Velmi záhy po startu získáte všechny zbraně a kromě závěrečného bosse se seznámíte i se všemi nepřáteli. Nepočítám-li opakování věčně prohrávaných bitev v těžších arénách, došel jsem do vítězného konce po zhruba pěti hodinách herního času.

Cheaty

Stiskněte klávesu [`] a dostanete se do okna konzole, kde můžete zadávat cheaty: please god - nesmrtelnost please giveall - všechny předměty please fly - létání please invis - neviditelnost please killall - zabije všechny nepřátele please ghost - procházení zdmi