Počmág radí

Sdílej
 
Mám počítač Pentium 166 Mhz, 32 MB RAM, Windows 98. Když spustím AVG 6.0 a najdu si informace o počítači, mám v kolonce paměť neustále 0 MB. Když zmáčknu Ctrl + Alt + Delete, objeví se mi pouze pět programů. Chtěl jsem se zeptat, jestli se nedá ve Windows nastavit maximální paměť, kterou mohou zabrat. Které programy zabírají nejvíc paměti a jak jí mohu co nejvíc získat? Ondřej, Letovice

Takové nastavení bohužel ve Windows není. Sice se Ti objeví jenom pět programů, ale v případě, že bys měl nějaký dokonalejší program na informaci o systému (např. Norton Utilities), viděl bys, že mnoho paměti zabírají ještě ovladače všech komponent, které máš v počítači a které ti AVG neukáže. Jediným řešením je dokoupit operační paměť. Vzhledem k cenám pamětí (64 MB stojí kolem 1000 Kč) si myslím, že se jedná o schůdné řešení.


Jak velkou ramku bys doporučil k Celeronu 500 Mhz, aby procesor ještě stíhal? Šlo by spojit paměť 128 MB a 64 MB? Rozumí si grafická karta Riva TNT 2 AGP s Celeronem? Co znamená (u již zmíněné karty) označení AGP 4x a je karta s tímto označením výkonnější než Riva TNT 2 AGP? Václav, Solnice Paměť nemá vliv na výkon procesoru, nýbrž na výkon operačního systému. Záleží na tom, jaký operační systém používáš a jaké využíváš aplikace. Pro Windows 98 je dobré mít paměť o velikosti 64 MB, ale při 128 MB běží Windows samozřejmě svižněji. Paměti různých velikostí (např. 64 a 128 MB) lze v systému sloučit, pokud máš volné paměťové sloty. Grafická karta RIVA si rozumí s Celeronem bez problému, ten by mohl nastat pouze u některých typů základních desek. Označení AGP 4x značí přenosovou rychlost sběrnice AGP a v tomto případě se označení 4x dá přirovnat k označování mechanik CD-ROM. Je to vlastně násobek základní rychlosti. Pokud koupíš kartu AGP 4x a Tvá základní deska umí pouze AGP či AGP 2x, její výkon plně nevyužiješ, neboť "poběží" jen na rychlosti sběrnice, kterou máš ve svém počítači.

Autor

Své dotazy posílejte na adresu redakce nebo na e-mail &lt