Dioráma - deset století architektury

Sdílej
 
S motivy šesti historických období

Dioráma - deset století architekturyDioráma - deset století architekturyABC vám přináší první ze dvou částí vystřihovánek, ze kterých získáte šest diorámat znázorňujících život v různých historických dobách. (Druhou část uveřejníme v příštím čísle.) Gotika je zobrazena v řadě označené písmenem A společně s příslušným očíslováním dílu vystřihovánky, renesanční sloh písmenem B. Počátek 19. století je značen písmenem C a první léta 20. století jsou značena písmenem D.

Přípravné práce

DESET STOLETÍ ARCHITEKTURYCelou vystřihovánku si nejprve podlepte slabší kladívkovou čtvrtkou. K lepení použijte disperzní lepidlo, které rovnoměrně naneste na arch. Podlepené archy po celé ploše zatěžkejte a nechte dobře proschnout - nejlépe přes noc. Narýsujte si všechny potřebné linie ohybu. Na jednotlivých základních dílech (A1, B1, C1 a D1) si před jejich slepením také vyřízněte vyznačené otvory pro usazení figurek a doplňků. Obecně platí, že drobnější detaily je lépe vyřezávat na tvrdé podložce nožíkem s lámací čepelí. Při práci s nožíkem si však počínejte s velkou opatrností, abyste se nezranili. GOTIKA RENESANCE Dioráma Dioráma Dokončení návodu a vystřihovánky v příštím čísle

SOUTĚŽNÍ ÚKOL

Ve spolupráci s organizátory velkolepé výstavy 10 STOLETÍ ARCHITEKTURY, která právě probíhá v prostorách Pražského hradu, jsme pro vás připravili zajímavou soutěž. Jistě jste si povšimli, že mezi řádně označenými díly ke slepení jsou i části označené žlutě vybarvenými popiskami s písmenem S. Jedná se o díly patřící románskému a baroknímu slohu, a právě tato dvě diorámata máte možnost sami dotvořit. Vystřihněte si je a uschovejte v krabičce. V příštím čísle ABC k nim přidáte další. Vaším úkolem bude tyto samostatné prvky správně zařadit do příslušného období a nalepit do vámi zhotoveného prostředí. Na čistou čtvrtku si pečlivě obkreslete dva základní korpusy vystřihovánky. Jako šablonu použijte například díl A1 (můžete též B1, C1 a D1 - všechny korpusy jsou tvarově shodné). Na tyto samostatně vytvořené části si nakreslete vhodná pozadí odpovídající románskému slohu a baroku. K tomu využijte svých znalostí historie, které jste získali ve škole nebo při návštěvách různých památkových objektů. Kreslete pastelkami nebo fixami. Hotové korpusy si slepte a osaďte doplňky značenými v naší vystřihovánce písmenem S. Sami rozhodněte, které figurky a předměty budou správně náležet k románskému a které k baroknímu pozadí. Budete-li chtít, můžete si další doplňky i figurky v dobových šatech sami dotvořit a doplnit tak situaci a děj. Hotová soutěžní diorámata, znázorňující románské a barokní období, zašlete na adresu redakce - Žerotínova 38, 130 50 Praha 3. Uzávěrka soutěže je 30. 8. 2001. Vyhodnocení proběhne v týdnu od 3. do 7. 9. 2001. Odborná porota vybere devět nejlepších modelů, a pro vítěze máme připraveny skvělé a hodnotné ceny, které do soutěže věnovala firma Global Expres (Scrable, Svět zkamenělin, MB vznášedlo, Princezna Barbie 2001, Motýlková Barbie, puzzle mapa světa, MB záchranáři a další). Vítězné práce budou až do konce výstavy 10 století architektury vystaveny v prostorách Pražského hradu, (tj. do konce října 2001). Soutěžní práce bohužel nemůžeme zasílat zpět.