Poplašné zařízení

Sdílej
 
ELEKTRONIKA

Poplašné zařízeníPoplašná zařízení chrání majetek před odcizením a poškozením. Během posledních desetiletí ovládla elektronika i tento obor. Na trhu je nepřeberné množství čidel, centrál, sdělovacích zařízení, akustických i světelných prvků. Všechna poplašná zařízení využívají změny na výstupu použitých čidel. Při této změně spustí zařízení poplach, a i když nevítaný návštěvník uteče nebo uvede okno či dveře do původního stavu, poplach trvá dál, dokud není odstaven zasvěceným pracovníkem. Aby toto odstavení nebylo jednoduché, bývá u levných zařízení zajištěno skrytým vypínačem, u těch složitějších například číselným kódem.

Jednoduché, ale funkční

My si vyrobíme klasický smyčkový alarm, který nám umožní hlídat libovolný počet míst a zároveň hlídá i sebe sama. Pokud někdo přestřihne vodič smyčky v naději, že poplašné zařízení odstaví, nastane poplach. Tak můžeme hlídat svoji pokladničku, zavření oken a dveří i další místa. Zařízení je napájeno z baterie 9 V, pro případ dlouhodobého využití bude lépe použít dvě ploché baterie 4,5 V zapojené do série. Kontaktů K1 až Kn může být prakticky neomezené množství, pro začátek si vyzkoušíme jeden. Ten může tvořit mikrospínač, na němž bude položena například naše pokladnička. Pokud pokladnička tlačítko mikrospínače zatěžuje, je kontakt sepnutý a tranzistor T1 je uzavřený, protože je přes kontakt jeho báze uzemněna. Jakmile kontakt rozepneme například při manipulaci s pokladničkou, sepne tranzistor T1 a přivede proud do řídicí elektrody tyristoru Ty. Tyristor také sepne, rozsvítí se LED dioda D1 a spustí zvukový signál generovaný integrovaným obvodem IO typu 555. I když pokladničku okamžitě vrátíme na místo a tím znovu sepneme mikrospínač, tranzistor T1 se sice uzavře, ale tyristor Ty vede dál, přestože do jeho řídicí elektrody neteče již žádný proud. Pro vypnutí tyristoru je nutné potom alespoň na okamžik vypnout spínač S. Tím odstavíme poplach a znovu uvedeme zařízení do pohotovostního stavu. Pohled ze strany součástek Pohled ze strany spojů Zařízení má výhodu ve velmi malé klidové spotřebě energie. Pokud je v pohotovostním režimu, odběr z baterie je pouze okolo 1 mA. Po osazení plošného spoje a připojení reproduktoru můžeme vyzkoušet funkci tak, že zkratujeme vstupy smyčky kontaktů a připojíme napájecí napětí. Zařízení musí zůstat v klidu. Po rozpojení zkratovaných vstupů by se měla okamžitě rozsvítit LED dioda a zaznít zvukový signál z reproduktoru. I když vstupy znovu zkratujeme, poplach bude trvat dál, dokud neodpojíme na okamžik napájecí baterii.

Skrytá čidla a spínače

Poplašné zařízeníPro jeden kontakt si můžeme sestrojit čidlo pro pokladničku. Záleží samozřejmě na druhu mikrospínače a na velikosti pokladničky. Mikrospínač zvolíme co nejcitlivější, aby jej váha pokladničky spolehlivě sepnula i přes molitanový blok mezi deskami. Jako základna pro mikrospínač dobře poslouží kousek cuprextitu mědí nahoru. Podle vývodů mikrospínače proškrabeme dva ostrůvky a na ně přímo připájíme mikrospínač a vývody. Molitanový blok volíme o něco vyšší než mikrospínač. Uprostřed uděláme nůžkami otvor a blok jím navlečeme na těleso mikrospínače. Molitan k postranním deskám přilepíme sekundovým lepidlem. Délka dvojvodiče od mikrospínače může být libovolná. Desku elektroniky umístíme do vhodné krabičky a buď ji nainstalujeme na skrytém místě, nebo vyvedeme spínač S dvojvodičem na tajné místo. Ten, kdo pokladničku zvedne, spustí poplach, a pokud nebude podrobně informován o umístění dalších prvků zařízení, nemá příliš velkou možnost rychle poplach odstavit. Pokud bychom zajišťovali třeba zahradní domek, musíme umístit mikrospínače do všech míst, kudy se může narušitel do domku dostat. Zpravidla jde o dveře a okna. Dvojvodič k mikrospínačům volíme co nejslabší a všechny prvky se snažíme skrýt.

Rozpis součástek

Integrované obvody IO - NE 555 Tranzistory T1 - BC 546 T2 - BSY 34 Tyristory Ty - KT 505 Diody D1 - superjasná LED 5 mm, červená D2 - 1N4148 Rezistory R1 - 10k R2 - 820 R3 - 1k R4 - 68k R5 - 220 R6 - 150 Kondenzátory C - keramický, 10n Ostatní S - miniaturní posuvný spínač K1 - Kn - mikrospínače REPRO - miniaturní reproduktor