O přecházení

Sdílej
 
NOVĚ NA SILNICÍCH Chodec se při přecházení vozovky ocitá v reálném nebezpečí života. Vstupuje do panství vozidel a nikdy si nemůže být zcela jist, zda má řidič v automobilu dobré brzdy či zda není jeho pozornost zaměřena na něco jiného.

O přecházeníNejbezpečněji se dostanete na druhou stranu silnice podchodem nebo nadchodem, ty však nejsou všude. Relativně bezpečně je také na křižovatkách nebo na přechodech pro chodce s řízeným provozem, to znamená tam, kde je provoz řízen světelnými signály na semaforu nebo pokyny policisty. A samozřejmě také na vyznačených přechodech pro chodce.

Na přechodu

Každý řidič se musí k přechodům pro chodce přibližovat takovou rychlostí, aby mohl před nimi zastavit. Je totiž povinen chodcům, kteří zde přecházejí nebo hodlají přecházet, umožnit nerušené a bezpečné přejití vozovky. To neplatí pro řidiče tramvají. Chodci naopak nesmějí vstupovat do vozovky bezprostředně před přijíždějící automobil a musejí dát přednost tramvaji. V žádném případě se nejedná o "absolutní přednost chodců", jak si někteří lidé myslí. Proto je vždy nejlepší před vstupem do vozovky se zastavit a rozhlédnout se. To zůstává stále platným doporučením stejně jako to, že po přechodu pro chodce se chodí vpravo.

Bez přechodu

Jak přecházet vozovku tam, kde přechod pro chodce není? Musíte zvolit vhodné místo tak, abyste měli na obě strany dobrý výhled, zda nepřijíždějí žádná auta nebo jsou-li ještě daleko. Je třeba se zastavit a rozhlédnout. Je-li vše v pořádku, můžete přecházet, a to kolmo k ose vozovky. Stále ovšem musíte pozorně sledovat obě strany vozovky. Někdy může nečekaně z boční ulice vyjet automobil, jindy může být rychlost přijíždějícího auta vyšší, než jste předpokládali. BESIPV nových pravidlech se praví, že tento způsob přecházení nesmějí použít chodci tam, kde je ve vzdálenosti menší než 50 metrů křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce nebo nadchod či podchod. V takovém případě musejí využít těchto bezpečnějších možností.

Autor

Připravil BESIP ve spolupráci s Delta racing teamem a ÚAMK Kresba Lukáš Fibrich