Nejmodernější myška

Sdílej
 

Kresba Lukáš FibrichVývoj počítačových myší nabral v posledních dvou letech pořádné obrátky. Bezdrátové, a především optické myši se stávají stále běžnějšími. Chcete-li tedy mít opravdu extramyšku, musíte jít ještě dál. Co třeba kombinaci těchto dvou systémů? Ta byla kvůli větší spotřebě kamerky v optickém snímači donedávna považována za nepříliš praktickou - koho by bavilo pořád měnit baterky. Myš Logitech Cordless MouseMan Optical však tento systém má a funguje to.

Bez drátu a s kamerou

Nejmodernější myškaKomunikace mezi myší a přijímačem připojeným do počítače buď přes USB, nebo PS/2 probíhá po rádiových vlnách. Díky tomu nemusí myška na přijímač vůbec "vidět" a můžete jej dát i do šuplíku. Pohyb je snímán stejným způsobem jako u klasických optických myšek (tomuto systému jsme se podrobněji věnovali v ABC č. 1 ročník 45). Na spodní straně myši je umístěna kamera, která sleduje rozdíly povrchu pod ní (kvůli tomu myška špatně funguje na jednobarevných a průhledných podkladech). Úspory energie je dosaženo proměnnou frekvencí snímání. Pokud myškou nepohybujete, kamerka odpočívá a frekvence výrazně poklesne, jakmile s ní ale pohnete, zvedne se množství snímků na pracovní režim a myš se stane normálně citlivou. Tento přechod není při práci vůbec znát.

Superhlodavec

Nejmodernější myškaNejmodernější myškaDvě tužkové baterie v myšce by měly vydržet tři měsíce. Kvůli větším rozměrům baterek je optický snímač posunut ze středu na levou stranu. Myška však není zbytečně velká a její zvláštní tvar velice hezky padne do ruky (bohužel jen pravákům - pro leváky je Cordless MouseMan Optical nepoužitelná). Myšce jako takové není co vytknout. Její jedinou slabinou je cena - stojí totiž bez několika korun tři tisíce - je to prostě takový myší Rolls-Royce.