Slavní generálové 20. století

Sdílej
 
Multimediální encyklopedie Slavní generálové tematicky navazuje na počítačové učebnice První a druhá světová válka (recenze v ABC č. 8). Ne že by bez ní tyto dva tituly nebyly kompletní, ale naleznete zde spoustu doplňujících informací o obou válkách i poválečném období až do války v Perském zálivu.

Slavní generálové 20. stoletíJak už název napovídá, je CD-ROM Slavní generálové pohledem do života patnácti vybraných vysokých vojenských důstojníků. Retrospektivně tak můžete sledo-vat nejdůležitější válečné konflikty dvacátého století, velké bitvy a měnící se taktiku bojů.

Témata

Encyklopedie je rozdělena na tři celky - První světová válka, Druhá světová válka a Poválečná éra. Je zajímavé sledovat, jak se válečnictví během posledního století od základů změnilo. V první světové válce předstihla nová technika zkušenosti důstojníků s taktikou vedení bojů. Výsledkem byly dlouhodobě zakonzervované fronty a statisíce padlých vojáků kvůli špatnému velení. Důstojníci si na nový způsob boje museli teprve zvyknout. Nejvíce se proslavili polní maršál Hindenburg, generál Haig, maršál Foch či generál Allenby.

Druhá světová válka

Slavní generálové 20. století Začátkem druhé světové války měl Hitler velké štěstí na volbu generálů svých vojsk. Díky takovým vojevůdcům, jako byl Rommel či Guderian, obsadil obrovská území během velmi krátké doby. Rommel narazil až v severní Africe na generála Montgomeryho. Z ostatních spojeneckých velitelů jsou zde zastoupeni například Eisenhower, Patton či MacArthur. Za Sovětský svaz je zde u nás známý generál Žukov.

Poválečná éra

V této kapitole se dozvíte například o válce za nezávislost Indočíny, ve které se proslavil vietnamský generál Giap, či o šestidenní válce mezi Egyptem a Izraelem v čele s generálem Šaronem. Jako poslední ze slavných generálů 20. století je zde pohled do života amerického generála Schwarzkopfa, známého z války v Perském zálivu. Slavní generálové 20. století Slavní generálové 20. století

Autor

Zdeněk Ležák Kresba Lukáš Fibrich