Purkrabství Pražského hradu

Sdílej
 

Vystřihovánku, kterou jsme pro vás dnes připravili, přijměte jako další pozvánku na výstavu 10 století architektury, která probíhá v prostorách Pražského hradu až do konce října letošního roku.

Tento model je rozsáhlý a je určen pro zkušené modeláře. Hned úvodem musíme zdůraznit, že při stavbě budete muset pracovat s velkou pečlivostí a dodržovat předepsané pracovní postupy.

Přípravné práce

Pro rozsáhlost vystřihovánky jsme museli některé drobné díly umístit do volných ploch velkých dílů, odkud je vyříznete. Vyříznutou plochu nahradíte "záplatou", kterou vyrobíte z kladívkové čtvrtky, a otvor zalepíte. Z kladívkové čtvrtky si vyrobíte i pracovní výkres celkové sestavy jednotlivých objektů, který vám v průběhu stavby bude sloužit pro přesné určení směru navazovaných objektů a jejich vzájemné vazby. Volná místa na pracovním výkrese si barevně pojednejte jako na dílu č. 35 (celková sestava), nebo okopírujte na barevné kopírce. Nezapomeňte si čtvrtku před barvením napnout za vlhka a teprve pro proschnutí začněte pracovat s barvou.

Dále vás chceme upozornit i na zpracování oken a dveří. Prostorové zpracování znáte již z předchozích staveb (pro jistotu jsme je znovu nakreslili a připojili k návodné kresbě) - úprava oken je nová. U oken nařízněte hrany po obvodě, pak prořízněte černé úhlopříčky, chlopně vyhněte dovnitř a přilepte z druhé strany na rub vystřihovánky. Potom už jenom z rubové strany přilepte vlastní okna (tak jak je patrno ze skicy připojené u návodné kresby). V každém takto zpracovaném okně jsou na chlopních uvedena čísla dílu, který bude přilepen z rubové strany. Zdůrazňujeme to proto, že část průčelí do Zlaté uličky není na návodné kresbě vidět. Na všech prořezech chlopní v oknech jsou však čísla dílů označena, a tak při stavbě nemůže dojít k omylu. Na rubovou stranu dílu 49 si propíchnutím přeneste úsečku A-A, na kterou budete později lepit chlopeň dílu 51. A teď už jenom dokončete přípravné práce: lomové hrany, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čárou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Hrany, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny čerchovanou čárou (-.-.-). Výřezy ploch z dílů jsou kresleny červenou úhlopříčkou, černou úhlopříčkou jsou kresleny prořezy v oknech. Červenou čárou v černém rámečku jsou označeny prořezy pro nasunutí chlopní dalších dílů.

Návod na sestavení

Prvním zpracovaným objektem bude budova starého purkrabství. Připravte si hlavní díly 1, 11, 14, upravte okenní otvory a vlepte z rubové strany vlastní okna: do dílu 1 - devět oken 3, dvanáct oken 5, dvě okna 4, jedno okno 6, jedno okno 8, do dílu 11 - šest oken 5, tři okna 12 a jedno dvojokno 13, do dílu 14 - jedno dvojokno 13. Zbývají ještě otvory zpracované prostorově: sestavte dveře 7 a připojte k dílu 1, stejně jako zaklenutý vchod sestavený z dílů 9 a 10. Zpracované dveře 15 a 18 přilepte z rubové strany na díl 14.

Základní díly jsou připravené a můžete objekt kompletovat podle návodné kresby. Do dílu 1 vlepte výklenek 2 a pak uzavřete věž v její horní části. K dílu 1 připojte štít 14 a uzavřete obvod budovy dílem 11. Stěny postavte na celkovou sestavu a pod lehkou zátěží nechte proschnout. Přitom zafixujte obvod ještě dílem 35 (nádvoří, které jste si sami vyrobili), ale nepřilepujte jej k objektu.

Zatím si připravte střechy: zpracujte dvě štítové římsy 16, 17 a devět vikýřových stříšek 23. Stříšky osaďte na devět dílů 22 a hotové vikýře zalepte do otvorů v rozloženém dílu 19. Ke střeše 19 teď připojte vnitřky štítů 20, 21 a pak střechu osaďte na budovu: lepte na štíty, věž a podélné římsy dílů 1 a 11.

Zpracujte střechu věže 24 a osaďte na věžní římsy, tj. na díl 1. Zbývají doplňky hlavní budovy. Zpracujte balkon 25 a na něj osaďte zpracovaná zábradlí 26 a 83. Celek přilepte na vyznačená místa na dílu 14 a pak ještě doplňte třemi zpracovanými krakorci 27. Přístavek na nároží objektu zpracujte z dílů 28 a 29, ale prozatím odložte - osadíte jej až v závěru stavby celého modelu. Objekt opět osaďte nasucho na celkovou sestavu, bez lepení zafixujte dílem 35 a pod zátěží nechte dokonale proschnout.

Zatím pokračujte stavbou dalších objektů. Začněte vstupní halou a novostavbou kolem atriového dvora. Zpracujte oblouk okna 72, připojte k němu vlastní okno 73 a vše přilepte z rubové strany k dílu 30. Střechu vstupu 32 připojte k dílu 31 a celek do prořezů a na vyznačená místa dílu 30. Zpracovanou podezdívku 36 přilepte na určená místa na dílu 30 a 31. Vstupní halu zatím odložte.

Pokračování návodu a vystřihovánky v příštím čísle