Strom na parádu

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Tvar listů dal javoru dlanitolistému jménoZasadit si na zahradě okrasný strom, to není jen tak. Pokud nevyberete ten správný druh, může se vám stát, že vás po několika letech ze zahrádky vytlačí. Přeroste, zastíní ji a na podzim zasype listím. K pokácení vzrostlého stromu přitom potřebujete řadu povolení, bez ohledu na to, že roste na vaší zahrádce. Vyberete-li si však vhodný drobnější druh, můžete se z něj těšit dlouhé roky. Jedním z nejoblíbenějších okrasných stromů, které tomuto požadavku vyhovují, je javor dlanitolistý (Acer palmatum).

Strom - trpaslík

Se svými hluboce vykrojenými listy je tento stromek, pocházející z Dálného východu (Čína, Japonsko, Korea), nesmírně dekorativní - zejména na podzim, kdy se listy zbarví do nádherné šarlatové, purpurové až zlatopurpurové barvy. Dnes se navíc pěstují nejrůznější kultivary, které mají např. listy složené z nitkovitých úkrojků (tzv. stříhanolisté javory) nebo je jejich barva červená po celý rok... Podstatné je, že všechny odrůdy javoru dlanitolistého rostou nesmírně pomalu a dorůstají nanejvýš tří až pěti metrů výšky. Některé kultivary s převislými větvemi zůstávají po dlouhá léta ještě mnohem menší - bývají vysoké kolem jednoho metru.

Nároky na pěstování

Javor dlanitolistý dává přednost humózním, mírně kyselým půdám. Nejlépe se mu daří na slunných, nanejvýš mírně zastíněných místech, neboť dostatek slunce podmiňuje intenzivní temně červené zbarvení listů. Ze své domoviny je zvyklý na zimu, příliš tuhé mrazy mu však nesvědčí, vyžaduje proto chráněné místo. Mladé sazeničky jsou vůči mrazu ještě mnohem citlivější. Javor dlanitolistý, kultivar Atropurpureum, má listy po celý rok zbarvené temně červeně

Zálivka

Tento javor snese i sušší prostředí (vysazuje se např. do skalek a vřesovišť), přesto nesmí jeho kořenový bal dlouhodobě vyschnout. Ačkoliv se s oblibou vysazuje i na břehy okrasných jezírek, nesnáší trvale podmáčená místa. U okrasného jezírka je nutné zvolit k výsadbě javoru dlanitolistého vyvýšený břeh, aby jeho kořeny nepronikly až ke spodní vodě.

Kde ho vzít?

Javory obecně se poměrně snadno množí semeny, která jsou velká a dobře klíčivá. Ale vypěstovat stromek ze semene je dosti dlouhodobá záležitost, navíc ne každý javor, který si vyhlédnete pro svou zahrádku, plodí. Mnohem výhodnější proto je koupit již vzrostlý tříletý až pětiletý stromek v některém specializovaném zahradnictví. Jeho cena závisí na stáří stromku, ale nebývá příliš vysoká.

Pozor!

Javor dlanitolistý, kultivar Atropurpureum, má listy po celý rok zbarvené temně červeněJavor dlanitolistý je druh, který nejlépe roste v kyselé půdě a nesnáší vápník. Vysazujte ho raději na jaře, aby se do zimy dobře aklimatizoval a měl dostatečně vyvinuté kořeny.