Kazeta na poklady

Sdílej
 

Kazeta na pokladyPřipravili jsme vám šestibokou kazetu s pětibokými přihrádkami. Asi do ní nebudete střádat kapičky medu jako včela, ale můžete ji použít třeba na třídění mušliček dovezených z letošních prázdnin. Pokud si vystřihovánku nakopírujete, zvolte pro vybarvení světlých rybek duhové barvy. Krabiček můžete mít více, a to buď s průhledným, nebo s neprůhledným víčkem.

Vynalézavá včela

obrázek 1Co by se stalo, kdyby si jistá vynalézavá včela sestavila plást z pětibokých, místo ze šestibokých buněk? Pokud by chtěla vyplnit vrstvu pětibokými hranoly, nesměla by použít pravidelné pětiboké hranoly. Pravidelnými pětiúhelníky totiž nelze pokrýt rovinu - mají vnitřní úhel 108 stupňů, ale 3 . 108 = 324 (pouze) a 4 . 108 = 432 (příliš mnoho) - obrázek 1. Včela inovátor by musela jako podstavu zvolit některý z mozaikových pětiúhelníků, například ten, který má všechny strany stejně dlouhé, ale vnitřní úhly nestejné (jeho konstrukce je na obrázku 2). Takové pětiúhelníky lze seskupit po čtyřech do tvaru středově souměrných šestiúhelníků a jimi už rovinu pokrývat bez mezer a bez překrývání.

Návod na sestavení

obrázek 2Všechny části vystřihovánky po obvodu vystřihněte. Pětiboké hranoly jsou připraveny ze dvou částí. Vnější část je o trochu větší (má šrafovanou podstavu), její hrany budete ohýbat vně a běžným způsobem slepovat. Vnitřní část sestavte a slepte kresbou dovnitř. Vsuňte vnitřní část do vnější (můžete se orientovat podle slepených bočních hran - budou na sobě!). Potřete lepidlem rub horního okraje a slepte obě části k sobě. Sestavte spodní část kazety. U víčka se rozhodněte, zda je ponecháte neprůhledné, nebo zda chcete mít přehled o obsahu krabičky. V druhém případě si tvar horního víčka překreslete na fólii a z rubu přilepte. Vaše práce je u konce. Stačí začít sbírat.