Africký svlačec není plevel

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Ipomoea holubii s nádherným kulovitým kaudexemZahrádkáři říkají, že svlačec je horší plevel než pýr, a mají bohužel pravdu. Cizokrajné svlačce - přesněji příbuzné povíjnice (rod Ipomoea) - jsou pravým opakem. Pocházejí z teplých oblastí Afriky nebo Jižní Ameriky a nejsou mrazuvzdorné, takže jejich plevelné rozšíření v naší přírodě nehrozí. Některé druhy mají místo oddenků bizarní ztlustlé kořeny, které pěstitelé sukulentů dobře znají pod pojmem kaudexy.

Jak je pěstovat?

Sukulentní jihoafrická Ipomoea holubii patří k nejžádanějším druhům. Nadzemní jednoleté výhonky raší v teple a na plném slunci zpravidla koncem jara. Přiložte je k nějaké opoře ze špejle či drátu, spodní téměř kulovitou hlízu povysaďte nad úroveň země v keramické misce nebo přiměřeně velkém květináči. V létě vyžaduje tento druh vydatnou zálivku a opatrné přihnojování jednou za 14 dní, od září zálivku postupně omezujte, aby se kaudex připravil na přezimování.

Pozor!

Velké růžové květy zvonkovitého tvaru mají po otevření až 6 cm v průměru, ale kvetou pouze jediný den. Chcete-li se jimi potěšit, musíte tedy rostlinu pravidelně sledovat. Plod je tobolka s malým množstvím semen dlouhých 3 - 5 mm.

Zimování a probouzení

Rostlinu můžete zazimovat úplně na sucho, ale až po dokonalém zaschnutí výhonů - tzv. zatažení hlízy. V březnu hlízu přesadíte do čerstvého rašelinového substrátu a po probuzení vegetačních pupenů se růstový cyklus opakuje.

Podivná příbuzná

Ipomoea platense pěstovaná jako bonsajMenší, ale tvarově rozmanitější kaudex i listy má příbuzná Ipomoea platense. Tato povíjnice pochází z Jižní Ameriky a má silně ztlustlé kořeny, které se v půdě řídce větví. Nadzemní ovíjivé (bez úponky) stonky jsou dužnaté, na konci vegetace mírně zdřevnatělé. Listy se vyznačují heterofylií - první listy po narašení hlízy jsou celokrajné, ploché, tenké, ale další listy na výhonech už jsou dužnatější a dlanitě dělené s úkrojky. Tato povíjnice se snadno rozmnožuje semeny nebo bylinnými řízky, které zakoření ve vodě. Kaudex se na nich vytvoří většinou již během prvního roku.

Kde je sehnat

Tyto u nás donedávna téměř nedostupné rostliny lze dnes zakoupit ve specializovaných prodejnách, které se zabývají dovozem květin z holandských pěstíren, nebo na výstavách a burzách sukulentů či pokojových květin. Také jejich cena už je v přepočtu na koruny velmi příznivá.