Živá planeta Země

Sdílej
 
ZNÁTE SVŮJ SVĚT? Vítáme vás u dalšího pokračování naší soutěže o Zemi, kterou pořádá Agentura Koniklec. Vítězi šestého kola (v č. 11) se stali Martin Toman z Přeštic, Šárka Křupalová z Hošťálkové u Vsetína a František Skála z Dobrušky.

Správné odpovědi na otázky z minulého kola (ABC č. 17):

1. K aktivní sopečné činnosti dochází v místech styku kontinentálních desek. Ke známým sopkám patří například italské Stromboli, Etna a Volcano, mexický Popokatepetl, antarktický Mount Erebus, Kuh-e Taftan v Íránu nebo Merapi na indonéském ostrově Jáva. 2. Touto šelmou je jezevec lesní (Meles meles). Vzájemně se křížící chodby sahají do hloubky pěti metrů a vytvářejí několik pater. 3. Je to nejsvrchnější část zemské kůry. Vzniká zvětráváním matečné horniny působením teplotních rozdílů, větru, vody, rostlin a živočichů. sopka jezevec lesní

Otázky dnešního soutěžního kola

1. Jaké jsou rozdíly mezi vápenci a silikátovými (křemičitými) horninami? 2. Uveďte příklady vápnomilných rostlin a živočichů. 3. Jak působí kořenový systém stromů na půdu?


Své odpovědi posílejte na adresu ABC nejpozději do 3. 10. 2001. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Země". Vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k tématu budou uvedeny ve středu 17. 10. 2001 v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkách www.koniklec.cz najdete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí již po 10. 10. 2001.

Autor

Foto a kresba archiv redakce