Létající banán Boeing Vertol H-21C

Sdílej
 
LIGA KITŮ Měřítko: 1:72 Počet dílů: 93 Délka: 230 mm Výrobce: Italeri Obtížnost stavby: l l l l l l Měřítko: 1:72 Počet dílů: 93 Délka: 230 mm Výrobce: Revell Obtížnost stavby: l l l l l l

Tento neobvyklý vrtulník dnes uvidíte už jen v modelové podobě. Skutečný sloužil v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století jako výsadkový nebo transportní vrtulník. Za své přízvisko vděčí tvaru trupu, podobnému prohnutému banánu. A protože jako vrtulník skutečně létal, odtud "banán létající"

Model

Když dva dělají totéž, může to být totéž. Tak si dovoluji parafrázovat známé rčení. Ze stavebnice plastikového modelu vrtulníku H-21C firmy Revell i Italeri lze totiž postavit model stejné kvality i stejného počtu dílů. Důvod je jednoduchý. Obě stavebnice jsou vyrobeny ze stejných lisovacích forem. Jaký však ten dvaasedmdesátkrát zmenšený "létající banán" je? Klidně můžeme říci, že skvělý. Na třech platech jsou vylisovány díly s obdivuhodnou přesností, jemným negativním rytím, neméně jemným pozitivním nýtováním a množstvím kvalitních detailů. Opět se jedná o "dvaasedmdesátinu", u které by bylo hříchem vyzdvihovat jednu partii nad druhou. A tak detailněji se zmíním o motorové sekci a o kokpitu. Maketa hvězdicového motoru, skrytá v zadní části trupu, je uložena v jedné z trupových přepážek, přičemž je do vnitřních prostor dobře vidět díky velkým chladicím otvorům. V bohatě proskleném kokpitu je zase vidět pilotní prostor dvoučlenné posádky, za první přepážkou se nachází lavice s opěradly pro 18 výsadkářů. Tento prostor je sice uzavřen druhou přepážkou, ale i do něj je dobře vidět díky dvěma odsunovacím bočním dveřím. Obtiskový arch výrobku firmy Revell umožňuje postavit jeden ze čtyř modelů vrtulníku německého letectva, které v Luftwaffe sloužily v šedesátých a sedmdesátých letech. Obtiskový arch firmy Italeri umožňuje stavbu vrtulníku US ARMY.

Autor

Václav Šorel Kresby archiv autora