Porsche 962C Omron

Sdílej
 
LIGA PAPÍROVÝCH MODELŮ Model vozu je možno postavit ve dvou provedeních. Buď s kompletním interiérem, snímatelnou karoserií a pneumatikami (vyniknou skryté detaily), nebo jako uzavřený model s relativně jednoduchou karoserií. Vystřihovánka je zabalena v průhledné fólii a přebalu z lesklého papíru s fotografiemi modelu na přední straně. Vnitřní dvoustrana je věnována návodu a návodným kresbám. Na poslední straně najdete stručnou historii vozu, jeho technické parametry a dvě fotografie.

Porsche 962C Omron

Návod

Stavební návod je rozdělen do pěti barevně odlišených stavebních celků (kola a brzdy, podvozek a nápravy, kokpit s nádržemi a turbokompresory, karoserie a přední světla, motor a převodovka), kterým odpovídá barevné podložení čísel dílů v kresbě vystřihovánky. Návod je podrobný a obsahuje všechny kroky nutné pro stavbu modelu. Kresby přehledně zachycují uspořádání dílů.

Stavba modelu

Vystřihovánka je natištěna na kvalitním papíře, který je vhodný i na drobné díly, nedělá problémy v lomu ani ohybu. Tisk je čistý a jasný, s přesně vykreslenými detaily. Samotná stavba probíhá bez větších obtíží. Papír drží tvar a naříznutí při rýhování je nutné pouze v případech podlepovaných dílů. Ke stavbě jsem použil lepidlo Herkules na papírové díly a sekundové lepidlo na díly z jiných materiálů. Sestavení kol a brzd je velice pracné a zabere dost času. Stejně obtížná je i stavba podvozku a náprav. Z možnosti barvení nebo podlepování jsem zvolil tu první, zdánlivě jednodušší. Tento způsob ale může vést k pokroucení dílů, a proto bych doporučil spíše variantu podlepení barevným papírem. Kokpit je vcelku jednoduchý, ale je nutné pracovat naprosto přesně.

Karoserie

Karoserii je možné zpracovat buď jako celek, nebo ji rozdělit na dvě části. Zvolil jsem druhou variantu. Rozdělená karoserie umožňuje následné odkrytí motorového prostoru nebo celého vozu. Tím ovšem model trpí. Rozdělená karoserie je náročnější na stavbu, a když je pak celá nasazená na voze, nepůsobí nejlepším dojmem. Spára mezi jednotlivými částmi je i při velmi přesné stavbě jasně patrná. Náročná je také tvorba prosklení. Tenká fólie se tvaruje do oblouku a lepí na papír. Doporučuji její tvarování za tepla, aby fólie přestala pružit a držela tvar ohybu.

Jaký je

Kromě výše zmíněných detailů není stavba složitá, a odhlédnu-li od velkého množství dílů, měli by ji zkušenější modeláři bez větších problémů zvládnout. Každý modelář tak získá ojedinělý příspěvek do své sbírky a jistě nebude bez šancí na úspěch v soutěžích. Příznivý je i poměr ceny vystřihovánky k možnostem, které nabízí. Porsche 962C Omron Porsche 962C Omron Porsche 962C Omron


Používáme stejné hodnocení modelů jako na oficiálních modelářských soutěžích. Pravidla hodnocení se dočtete na internetové adrese: .

Porsche 962C Omron

Vydavatel: Mega Graphic Rok vydání: 1999 Měřítko: 1:24 Počet stran vystřihovánky/formát: 5/A4 Počet stran návodu: 2 Obtížnost: 4 (v rozsahu 1-5) Orientační cena: 60,- Kč Soutěžní kategorie: Malá kolová technika

Autor

Ladislav Štrambach