Sound Morpher

Sdílej
 
Vytvořte si hlas svého mutanta HARDWARE

Vytvořte si hlas svého mutantaOtevřel dveře. V temné místnosti bylo zlověstné ticho. Náhle je prořízl podivný hlas - zněl jako z jiné dimenze. Ustoupil o krok zpět, nahmatal baterku, rozsvítil a... Nyní má náš hrdina dvě možnosti, buď uvidí skutečně obludu, která ho vzápětí sežere, nebo v pokoji najde jen počítač s podivným přístrojem a smějícího se kamaráda. My zvolíme druhou variantu. Ten přístroj u počítače se jmenuje Sound Morpher, a jak jeho jméno napovídá, podivný hlas obludy má na svědomí on. Malá, kosmicky vypadající krabička je mikrofon a v počítači běží program schopný měnit zvuk k nepoznání.

Kouzla se zvukem

Sound Morpher toho umí opravdu hodně. Chcete vytvořit hlas robota znějící, jako by při mluvení stál v obrovské místnosti a v pozadí přitom bublala voda? Žádný problém. Stačí, když mikrofon zapojíte do zvukové karty, něco do něj namluvíte a pak už je jen na vás, jak hlas upravíte. Program Sound Morpheru pracuje ve čtyřech režimech. Ten první slouží jen ke stahování zvuků nahraných přímo do mikrofonu. V něm je umístěna paměť schopná pojmout čtyři minuty zvukových dat. Je to dost málo, ale na jednoduché výkřiky to stačí. Stejně s nimi bez počítače neuděláte nic jiného, než je přehrajete do sluchátek. Zajímavější jsou tři zbývající režimy - úprava zvuků, nahrávání přímo do počítače a čtení napsaného textu.

Vlastní hlasatel

Čtení napsaného textu bohužel funguje jen v angličtině, takže i slovo anglicky zní jako "angliky"Začněme zprostředka - nahráváním do počítače. Zvuk při něm můžete měnit pomocí mnoha filtrů schopných vytvořit všechno možné, od hlášení letištního rozhlasu po kosmickou příšeru. Tento režim lze využít i pro živé strašení kamarádů. Stačí si vlézt pod stůl, dát reproduktory počítače nahlas, zapnout správný filtr a pronášet hrůzostrašné věty (je si ale potřeba dát pozor na zpětnou vazbu - mikrofon je hodně citlivý). Pokud jste je už vyděsili, můžete jim předvést vizualizaci zvuků (tato možnost je ve všech režimech). Počítač zvuky převádí do různých barevných kreací (podle hlasitosti pak na obrazovce vybuchují ohňostroje apod.), nebo vaše slova pronáší nějaký tvor. Pomocí připravených tváří a různých doplňků (očí, uší, vlasů, antén apod.) si uděláte svého hlasatele, který pak otevírá pusu podobně jako vy.

Zvuková střižna a anglický čtenář

Pokud si chcete dát s přípravou zvuků více práce, můžete se pustit do pečlivé editace. K tomu slouží druhý režim. Zde můžete zvuky stříhat, přidávat efekty či měnit hlasy podle potřeby. Díky dvěma pracovním osám lze snadno upravovat i krátké zvukové úseky a ty pak vracet do původní nahrávky. Poslední funkcí Sound Morpheru je čtení textu - to je u nás v podstatě nepoužitelné. Program sice mluví skvěle anglicky, ale češtinu absolutně nezvládá. Tento problém má koneckonců celý Sound Morpher. Vše je anglicky, a i když většinu funkcí ovládáte přes ikony, alespoň minimální znalost angličtiny potřebujete. I tak je to ale povedená hračka, která je ovšem (jak už to bývá u podobných věcí běžné) dost drahá. Při nahrávání zvuků do počítače vámi zvolený tvor otevírá pusu podle toho, jak mluvíte Přímo do Sound Morpheru můžete uložit až čtyřminutovou nahrávku a již při stahování na pevný disk ji upravit Povedená audio- střižna je jednou z nejsilnějších "zbraní" Sound Morpheru. Úprava zvuků je skutečně komfortní