Original War

Sdílej
 
CO SE HRAJE Před dvěma miliony let bylo na světě krásně. Všude bujela divoká vegetace, šavlozubí tygři vyráželi na lov, první hominidé se mlátili klacky po hlavách, občas se do vzduchu zvedlo hejno ptáků, které vyrušil hluk ruského tanku nebo skupina amerických vojáků. Tak nějak to asi vypadalo... Alespoň podle české realtimové strategie, odehrávající se ve čtvrtohorním pleistocénu.

Strategie s prvky RPG

Original WarZákladem hry je klasická strategie v reálném čase - těžíte suroviny, tedy ropu spolu se siberitem/alaskitem, hledáte bedny s vybavením teleportované z budoucnosti, stavíte budovy a vyrábíte jednotky. Vaše armáda se ale nepočítá na desítky či stovky mužů, které cvičíte jak na běžícím pásu, ale na jedince. O každého človíčka se musíte starat, protože hlavním limitujícím faktorem jsou lidské zdroje. Vaše jednotky získávají zkušenosti ve vojenských, pracovních, mechanických a vědeckých dovednostech. Podle toho se rozlišují na vojáky, dělníky, mechaniky a vědce. Povolání si ale mohou střídat a zlepšovat se v několika různých oborech. Ani váš postup hrou není předem přesně dán. Úkoly se mění i během misí a často máte na výběr, jak pokračovat dále.

Cesta do minulosti

Original WarBylo nebylo... Někde na východní Sibiři byl na začátku minulého století objeven tajemný předmět. Američanům se jej podařilo ukořistit a nakonec odhalit jeho funkci. Jednalo se o stroj času. Bohužel jediné použitelné palivo pro tento přístroj se nacházelo právě na Sibiři. Vy, John MacMillan, patříte k týmu, který má za úkol vrátit se zpět v čase a přemístil dostatek siberitu - oné suroviny - ze Sibiře na Aljašku. Bylo nebylo... Někde na východní Sibiři Rusové objevili tajemný předmět. Podařilo se jim zjistit, že je to stroj času, ale chyběl jim pro něj dostatek paliva - alaskitu. Ten se nyní nachází na Aljašce, ale původně byl na Sibiři. Soudruzi se tedy rozhodli vyslat do minulosti expedici (v ní jste i vy, Jurij I. "Burlak" Gorkij), aby Američanům znemožnila těžbu a transport alaskitu.

Zlaté české ručičky

Original WarTakhle začíná, v mnoha směrech novátorská, realtimová strategie Original War. Přestože hra není ve 3D a neoslní pozlátkem bombastických efektů, nutno podotknout, že je zpracována opravdu na světové úrovni. Izometrická grafika v rozlišení do 1024x768 je barvitá a velmi detailní. Určitě potěší i zvuková stránka hry, kdy lehce nadprůměrnou hudební kulisu zastiňuje kvalitní namluvení a vtipné dialogy - samozřejmě v češtině. Technickému zpracování lze snad vytknout na tento typ hry trochu vyšší hardwarovou náročnost a možná také animace postav, které by si zasloužily větší pozornost autorů. To, co Original War proti svým vysokorozpočtovým konkurentům ze západu ztrácí v technickém zpracování, vynahrazuje inovacemi a hratelností.

Opravdu povedená věc

Original War nabízí maličko logičtější a propracovanější systém hry se spoustou detailů (nejen grafických) a kolem 30 zábavných misí s rozvětvenou dějovou linií a z toho plynoucími různými zakončeními příběhu. Je to hra, která dokazuje, že i v oboru strategií v reálném čase se dá přijít s něčím novým.