Abeceda sběratele hokejových karet

Sdílej
 
Dnes to bude pár slov o ochraně kartiček (O), povíme si něco o firmě Upper Deck (U) a také stručně o verzích karet (V). Nejlepší ochranou vašich kartiček před poničením je fólie, která se k tomuto účelu vyrábí. Do jedné takovéto fólie se vejde většinou devět klasických hokejových karet a fólie se pak zařazují do rychloupínacích šanonů. Na exkluzivnější a dražší kartičky se vyrábějí speciální pouzdra z tvrdého plastu, popřípadě plexisklové rámečky, do kterých je možné kartu zacvaknout a tak ji bezpečně ochránit. Jak jsme si již řekli v kapitole o kvalitě kartiček, je dobré mít každou kartu pečlivě uloženou, protože poškozením klesá její hodnota.

Kartička Upper Deck ve verzi americké ... ... a ta samá ve verzi kanadské  ... a ta samá ve verzi kanadské Perfektně ochráněná karta Upper Deck je dnes jedním z největších gigantů nejen mezi výrobci hokejových karet. Věnuje se výrobě a tisku karet basketbalových, fotbalových, ale i jiných. Tato značka je spojována s nástupem druhé vlny rozmachu sběratelství hokejových karet na začátku devadesátých let a je jedinou značkou, která od té doby vydává kartičky nepřetržitě až dodnes. Jako první použila na svých kartách hologram, začala jako první vydávat karty s kouskem dresu a jako jedna z prvních začala vydávat nízkonákladové série. Verze. Některé kartičky se od sebe liší třeba jenom textem nebo barvou okraje. To je dáno tím, že jistá část nákladu je určena pro americký trh a zbytek pro trh kanadský. Proto můžeme na některých starších kartičkách najít texty ve francouzštině, která je v části Kanady běžně používaným jazykem. Cenově se však tyto kartičky prakticky neliší. Největší republiková burza hokejových karet se koná 4. prosince 1999 v KD Krakov, Praha 8-Bohnice. Bližší informace dostanete na telefonu 0603/ 735 574 nebo 02/333 705 25.

JEDNA Z DESETI

JEDNA Z DESETIV minulém článku jsme se zmiňovali o tom, že extrémně limitované kartičky nemá sběratel prakticky možnost vidět, protože je jich velice málo. Mezi opravdové šťastlivce tedy patří jeden sběratel ze severních Čech. Tomu se totiž podařilo v jednom z balíčků, koupených u firmy Kingdom of Cards, najít kartu E. Lindrose. Těchto karet bylo vydáno pouze 10 kusů a cena každé z nich je přibližně 25 000 Kč. Uvážíme-li, že tuto kartičku našel v balíčku za zhruba 150 Kč, pak můžeme mluvit o sběratelském štěstí.