Anachronox

Sdílej
 
CO SE HRAJE Ahoj. Jak se máte? Asi lépe než já. Já jsem totiž mrtvá. Mé jméno je Fatima a ve zdigitalizované formě dělám sekretářku tomu lenochovi. Zřejmě ho neznáte, jmenuje se Sylvester Boots a přátelé (a koneckonců i nepřátelé) mu říkají Sly. Je soukromým detektivem tady na Anachronoxu. Vy nevíte, co je to Anachronox? No, my vlastně pořádně taky ne. Je to velice zvláštní planeta, kterou dříve obývala jakási neuvěřitelně inteligentní rasa. Ta ovšem vymřela. Teď tu žije spodina vesmíru a jen málo lidí se snaží pochopit tajemnou technologii MysTech, která je zřejmě základem tohoto světa. Díky ní je na Anachronoxu vysílač schopný během chvilky přenést kosmickou loď k jinému vysílači, umístěnému třeba na druhém konci vesmíru. Nikdo sice pořádně neví, jak to funguje, ale funguje to.

Podivný vesmír

AnachronoxSly se teď snaží sehnat nějakou práci, je sice strašně líný, ovšem nic jiného mu nezbývá. Bez vás to ale nezvládneme. Pomozte nám, bude to stát za to. Mluví pravdu. Tohle povedené sci-fi RPG stojí za vaši pozornost. Hlavním hrdinou je samozřejmě Sly. Když konečně získá práci, promění se jeho jednoduchý případ v akci, která jej požene napříč vesmírem. Jako ve většině erpégéček na to nebude sám a postupně se k němu přidají další tvorové (pokud tedy budeme za tvora považovat i zmenšenou planetu). Ve skupině ale můžete mít maximálně tři postavy - to znamená Sylvestera a dvě další. Přirozeně každá z nich získává zkušenostní body a její schopnosti se vylepšují. Bohužel si nemůžete určit, jak se mají hrdinové vyvíjet, a body jsou jim přidělovány automaticky. Každý z party má také nějakou speciální dovednost, jako je otevírání zámků, hackování počítačů, analýza informací apod.

Když boj, tak efektní

AnachronoxKořením všech her tohoto typu jsou souboje. V Anachronoxu se válčí v reálném čase na kola. To znamená, že každá postava má na svou akci určitou dobu, a pokud nestihnete zadat povel k jejímu provedení, zaútočí soupeř. Samotné souboje vypadají skvěle. Útoky doprovázejí bombastické efekty a divoce poletující kamera. Bohužel to dost komplikuje orientaci na bojišti a velice těžko se tak vybírá soupeř nebo místo, na něž by se měl někdo z vaší skupiny přesunout. Téměř více než bojů si však užijete rozhovorů. Při svém putování ovládáte jen vůdčí postavu skupiny (ostatní jdou v husím průvodu za ní), což ve spojení s úkoly typu "promluv se správným mimozemšťanem a on tě pošle za jiným" staví Anachronox na pomezí adventury a RPG.

Stále vpřed, stranou ni krok

AnachronoxAdventurám se podobá i velice přímočarý, avšak opravdu propracovaný příběh. Většina vedlejších úkolů nemá na vývoj hry žádný vliv, a tak postupujete stále vpřed, bez velkých možností řešit problémy jinak, než vám naplánovali autoři. Občas také narazíte na malé mezihry typu prolétávání raketou mezi meteority, ostřelování mimozemšťanů v temných tunelech a podobně. Technické zpracování hry je povedené. Engine sice vychází z Quaka II, ale postavy i okolí vypadají moc pěkně. Vše se hýbe a animované sekvence (zpracované také v enginu hry) stojí díky perfektní kameře a střihu za vidění. Nešikovné je, že v nastavení jsou k dispozici jen rozlišení 640 x 480 a 1280 x 960, ovšem v adresáři hry se nachází několik *.BAT souborů, které umožňují použít i jiné volby. Anachronox je povedená hra nabízející humor i napětí, a pokud chcete zkusit trochu jiné RPG, vydejte se pátrat po tajemství MysTechu.