Žirafy

Sdílej
 

ŽirafyModely, které sestavujete z našich vystřihovánek, máte pravděpodobně vystavené ve výšce očí. Ten dnešní se však bude dobře vyjímat na skříňce či poličce tak, abyste se na něj dívali zdola. S naší vystřihovánkou můžete sestavit výběh s těmito nejvyššími savci. Připravili jsme ale jenom jeden žirafí krk s hlavou. Pokud se vám bude chtít, sami vymyslete a vymodelujte tělo, nebo model okopírujte či nechte naskenovat a sestavte iluzi skupiny žiraf za ohradou. Budete k tomu potřebovat kousky polystyrénu, drát, větvičky tisu a karton.

Návod na sestavení modelu

Vystřihněte po obvodu část A, což je budoucí hlava žirafy. Narýhujte a ohněte všechny hrany a záložky vyznačené černou čárou. Vystřihněte modře vyšrafovaný pětiúhelník. Slepte k sobě hrany a, potom b. Dále přiklopte a slepte části, na kterých jsou záložky označeny písmenem c, pak d, nakonec e. Vystřihněte po obvodu oči a uši v části B modelu. Pravá a levá strana jsou odlišeny písmeny P, L. Na tečkovaně vyznačená místa hlavy A přilepte černá kolečka a přelepte je očními víčky. Modely oušek přehněte, potřete lepidlem, slepte, ještě vlhké vytvarujte a přilepte na tečkami vyznačená místa. Žirafí růžky vymodelujte ze sirek. Uštípněte je asi 0,5 cm za hlavičkou a přilepte na místa vyznačená prázdnými kolečky. Hlavu žirafy zatím odložte a nechte růžky pěkně proschnout. Vystřihněte část C - krček. Naohýbejte hrany, záložku s číslem 8 ohněte líc na líc, ostatní rub na rub. Tečkovaně vyznačené místo s číslem 9 na modelu A potřete lepidlem a přilepte záložkami připraveného krčku C, označeného na jedné ze záložek číslem 9. ŽirafyV části D modelu žirafího krku je sedm "obratlů" a v části E osm "kloubů". Klouby jsou označeny čísly 1 - 8 (č. 0 na záložce jsme použili jenom pro lepší srozumitelnost popisu). Obratle mají proto na svých záložkách čísla 1/2, 2/3...7/8. Vystřihněte po obvodu sedm obratlů v části D. Všechny hrany a záložky naohýbejte podél přerušovaných čar - ohýbejte záložky líc na líc. V dílu 1/2 vystřihněte modře vyšrafovanou část. U prvního obratle a stejně tak u všech ostatních obratlů slepte hranu označenou f. Vystřihněte po obvodu všechny klouby v části E. Sestavené prvky budou mít podobu malých harmonik. Pečlivě si je připravte. Podél plných čar přehýbejte model rub na rub, u přerušovaných čar líc na líc. Nezapomeňte ostře ohnout i krátké hrany a záložky - nejlépe zarýhnutím. Sestavená harmonika se nesmí rozjíždět do stran, všechny části jsou v zákrytu. K prvnímu obratli s označením 1/2 budete připojovat největší kloub s označením 0/1: Potřete lepidlem záložky s číslem 1 na obratli, přilepte na ně záložky s číslem 1 na kloubu a dobře přitiskněte. Harmoniku zmáčkněte, potřete lepidlem záložky 0 a přiklopte na ně nevybarvenou spodní část modelu. Všechny další kroky sestavování modelu budou stejné jako při napojování prvního a druhého obratle, postup můžete sledovat na obrázku. Odklopte záložky označené na prvním obratli a pod hranu označenou g podsuňte a přilepte záložku označenou č. 2 na druhém obratli. Odklopené záložky vraťte do původní polohy, všechny záložky v úrovni 2 potřete lepidlem a přitiskněte na ně záložky druhého kloubu. Harmoničku zmáčkněte, záložky potřete lepidlem a přilepte na ně záložky druhého obratle. Tento postup opakujte až po poslední napojení krčku s hlavou. ŽirafyPomocí seříznuté špejle naneste lepidlo do krajů harmonik a jemně slepte (POZOR, harmonika se musí stále roztahovat!).

Dokončení modelu safari

Jak velké bude žirafí stádo, záleží jen na tom, kolik žiraf si vyrobíte. Nyní zbývá umístit žirafy do ohrady. Abyste mohli dobře napodobovat proměnlivou polohu krčních obratlů sestaveného žirafího krku, připravte si drát, jehož délka je jeden a půl krát větší než délka krku. Drát zapíchněte do polystyrenového špalíčku, ohněte jej do požadovaného tvaru a krk na něj navlékněte. (Drát bude protažen až do hlavy žirafy.) Před hlavu do polystyrenu zapíchněte zelenou větvičku, která drát zakryje. Před "žirafí stádo" zapíchejte další rostliny (vhodné jsou různé druhy jehličnatých stromů, jako tis, túje a podobně). V popředí bude model ohrady (jednoduchý paravan), který si vyrobte z kartonu. My jsme na něj při dokončování přilepili kousek rohože.