Mechaničtí mazlíčci

Sdílej
 
Pod stromeček bych chtěl nějaké zvířátko! Podobné prosbě každý rok podlehnou stovky rodičů. Ovšem ne každý je schopen se o zvířátko postarat. Proto byste si měli dříve, než se s takovým požadavkem obrátíte na své rodiče, dobře rozmyslet, zda jste připraveni zodpovědně se o nového kamaráda postarat. Pokud si chcete jenom hrát, pořiďte si raději robo-chi - mazlíčka-robota.

Každý robo-chi má svou osobní hračkuHračkářským hitem loňského roku byl plyšový robot Furby, který představuje chytrého mimozemšťana, jenž se na naší planetě rychle zabydlel. Nejradši pobývá v přítomnosti dětí, mluví furbijským jazykem a čím déle s ním jste, tím více se naučí pozemských (anglických) slov a frází. Furby umí jíst, spát, zpívat, tancovat, komunikovat s lidmi i s jinými furbíky. O tom, jak tento robot funguje, jsme psali vloni v ABC č. 26. Letos dostal Furby kamaráda, který se jmenuje Shelby. Je to upovídaná mořská škeble a s Furbym má mnoho společného. Nejenže má podobný kukuč, protože oči i pusa jsou stejné jako u Furbyho, ale i škála jeho dovedností je prakticky stejná. Shelby se rád nechává hladit po ulitě nebo na tykadlech, rád si s vámi promluví, a když jej postavíte proti Furbymu, pustí se do hovoru i s ním. Shelby je zdatný v cizých jazycích - mluví šelbštinou, furbijštinou a časem se naučí i anglicky.

Robo-chi

Meow-chi je pěkný puclíkDo rodiny mechanických mazlíčků letos přibyla i série robotů domácích zvířat s názvem robo-chi. My jsme v redakci testovali psa, který se jmenuje Poo-chi. Kromě něj máte na výběr kočku (Meow-chi), ptáčka (Chirpy-chi) nebo dinosaura (Dino-chi). Všechny tyto hračky mají prakticky stejné funkce, takže klidně můžete vybírat podle sympatií k tomu kterému zvířátku. Poo-chi funguje na tři tužkové baterie, které se mu vkládají zezadu do hlavy. Podobně jako Furby umí projevovat své pocity, tancuje a zpívá (přesněji přehrává melodie). Na rozdíl od něj ovšem nedovede mluvit, pouze štěká. Poo-chi si umí sednout, otvírá tlamu, stříhá ušima a vrtí ocáskem, nedovede však chodit. Jak se pejsek právě cítí, poznáte podle jeho očí. Když je například šťastný nebo vám chce projevit lásku, mají jeho oči tvar srdíček.

Život robota

Dino-chi umí i přešlapovatKdyž Poo-chiho spustíte, žije vlastním životem. Občas zaštěká, občas zahraje nějakou písničku, ale chcete-li, aby byl opravdu spokojený, musíte si s ním hrát. Na vnější podněty reaguje pomocí tří senzorů - tlačítka na hlavě, zvukového senzoru a světelného senzoru. To například znamená, že Poo-chi odpovídá na tleskání nebo že pozná tmu a sám se uloží ke spánku. Každý robo-chi má svoji osobní hračku (pejsek má kost). Když mu ji přiložíte k čumáku, rozsvítí se mu šťastná očička a radostně zaštěká. Postavíte-li dva robo-chi proti sobě, komunikují mezi sebou.

PŘÁTELŠTÍ ROBOTI

Robo-chiho si můžete vybrat z několika barevVýrobce Poo-chiho, firma Tiger, má s robohračkami bohaté zkušenosti. Kromě Furbyho, Shelbyho a řady hraček robo-chi vyrábí i robopsa s názvem i-Cybie. To je prakticky levnější verze japonského robota Aibo. Co všechno tento pejsek dovede, uvidíte na internetové stránce www.tigertoys.com. Tam získáte více informací i o ostatních hračkách.