Španělský mech

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Pohled na trs Tillandsia usneoides aranžovaný jako ve volné přírodě ve skleníku Botanické zahrady UK v PrazeZvláštní, v mnoha směrech zcela výjimečnou rostlinu, která se odborně jmenuje Tillandsia usneoides, obdivuje každý návštěvník botanických zahrad či výstav exotických rostlin. Patří do čeledi rostlin bromeliovitých a v přírodě roste od jižní Kalifornie přes Střední Ameriku až do Argentiny a Chile. Najdeme ji na stromech, na drátech elektrického vedení, ale i na skalních stěnách. Má velmi bujný až expanzivní růst, stonky se větrem snadno trhají a jsou roznášeny do okolí, takže na místech výskytu roste v obrovském množství prakticky jako plevel.

Pozor!

Rostliny v zimě nezavěšujte nad radiátory ústředního topení a nikdy je nezalévejte tvrdou a chlórem ošetřenou vodou z veřejné vodovodní sítě. V epifytních skříních se jí někdy nedaří, zpravidla to má na svědomí nepohyblivý vzduch. Znovu připomínáme - pěstuje se bez substrátu na větvích nebo na jednoduchém závěsu z kousku ohnutého drátu.

Jak ji poznáme

Jméno "usneoides" dostala tato tilandsie podle poměrně věrné podoby s lišejníkem rodu Usnea, kam např. patří i náš běžný (v čistých oblastech) lišejník provazovka vousatá. Rostlina postrádá, s výjimkou období klíčení, kořeny a její stonek je velmi dlouhý. Má neomezený růst a v přírodě dosahuje až pěti metrů délky. Stonek i listy jsou hustě pokryty šupinkami a tím dávají celé rostlině stříbřitě šedý vzhled. Listy na stonku jsou rozmístěny řídce střídavě a v jejich paždí vyrůstají adventivní pupeny válcovitého tvaru dlouhé až 50 mm. Květenství je velmi drobné, jednotlivé kvítky mají trubkovitou korunu složenou z pět mm dlouhých lístků žlutozelené barvy. Popsány jsou variety minor a major, odlišné velikostí jednotlivých lístků a článků.

Nároky na pěstování

Smrky u nás můžeme takto "zdobit" španělským mechem od května do záříNa detailu jsou zřetelné adventivní pupeny (z nich raší nové boční výhony) a jeden otevřený květTillandsia usneoides je extrémní aerofyt. Žije ze vzdušné vlhkosti a ze stopových příměsí minerálních látek obsažených v dešťové vodě. Přestože se jí každoročně do ČR dovážejí stovky kilogramů, nelze stoprocentně tvrdit, že se tato rostlina u nás pěstuje bez problémů. Základní podmínkou trvanlivosti je dobré přizpůsobení na naše podmínky, které se pochopitelně liší od klimatu na Floridě nebo na jihu Brazílie. 1 - Adventivní pupen 2 - květ Jestliže si chcete tuto atraktivní rostlinu koupit, pak to udělejte nejlépe v předjaří. Dále postupujte podle hesla, že příliš péče někdy škodí. Když už nehrozí ranní mrazíky, zavěste chomáč výhonků někde na zahrádce na strom, v nouzi třeba i na prádelní šňůru na balkoně. V období sucha trvajícím více než tři dny ji stačí postříkat ráno a večer měkkou dešťovou vodou z jakéhokoliv jemného rozprašovače. Pokud možno venku ji nechte aklimatizovat celou vegetační sezonu. Přihnojuje se jednou za měsíc a jen malou kapkou tekutého hnojiva rozpuštěného v litru vody. Narostou-li nové řetězce stonků, pak je pěstování v dalších letech bez problémů, rostlina poměrně rychle přirůstá a je velice dekorativní. Přezimuje v bytě jakýmkoliv způsobem zavěšená poblíž okna. Rozmnožuje se pouze dělením větších trsů.