Kanár - prima kamarád

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO

Kanár - prima kamarádKanár, latinsky Serius canaria, je nenáročný malý exotický pták, žijící přirozeně na Kanárských ostrovech, Madeiře a na Azorech. Hnízdí převážně v lesích, křovinách, na svazích hor, ale i na mořském pobřeží. V Evropě, kam jej poprvé přivezli Španělé, je jedním z nejdéle chovaných ptáků v zajetí.

Pozor!

Klec by neměla stát na příliš rušném místě v průvanu nebo v těsné blízkosti některé z jedovatých pokojových rostlin.

Kdo jej může chovat?

Tohoto ptáčka si může snadno obstarat téměř každý. Je nabízen mnoha prodejnami se zvířaty. Můžete si také vyjít na některou z výstav drobného exotického ptactva, kde získáte i cenné rady pro chov.

Chov kanára

Kanár je vhodný i pro úplné začátečníky, není vůbec náročný na chov a zvládne to každý z vás. Před vlastním příchodem nového člena rodiny však přece jen musíte něco podniknout. Měli byste si obstarat vhodnou klec aspoň 60 cm dlouhou, s krmítkem, zásobníkem vody a bidýlky. Klec je pak potřeba každý týden řádně vyčistit od výkalů a zbytků potravy. Kanáři se snadno ochočí, a tak je nechte čas od času prolétnout po bytě, ale nezapomeňte vždy zkontrolovat, jestli jste před tím zavřeli všechna okna, aby vám váš miláček neuletěl.

Krmení a napájení

Kanáři se dnes nejčastěji chovají v bílé, žluté a oranžové barvěNejlepším krmivem je směs semen řepky, lesknice, máku, salátového semene, prosa, loupaného ovsa a semence. Kanárům také podáváme kousky jablka, mrkve, hlávkového salátu, pampeliškové listy, piškoty. Aby se vašemu ptáčkovi dobře dařilo, občas přidejte vaječnou směs a z vnitřní strany klece připevněte minerální doplněk. Vše si snadno obstaráte v některém z mnoha zverimexů nebo ve velkých obchodních centrech. Vodu v zásobníku doplňujte podle potřeby asi tak jednou až dvakrát týdně. Přesto je dobré denně kontrolovat, zda má kanárek stále co pít a jestli se např. napáječka nezanesla či nevylila a podobně.

Autor

Jana Eberová