Max Payne

Sdílej
 
CO SE HRAJE Na New York se snesla jedna z nejhorších zim, jaké toto město pamatuje. Většina jeho obyvatel si užívá tepla domova. Ulice a dnešní noc patří jedinému muži - Maxi Paynovi. Tajnému detektivovi pronikajícímu do nejhlubších tajemství newyorského podsvětí. Před třemi lety mu zabili ženu i syna a stopa po pachatelích se ztrácí kdesi mezi distributory drogy Valkira. Max je pevně rozhodnut vypátrat vrahy. Ovšem pařáty organizovaného zločinu sahají výš, než si myslí. Po smrti svého parťáka, jednoho z mála lidí, kteří znali Maxovu pravou identitu, je obviněn z jeho zabití. Jde po něm policie i gangsteři. Nebo jde Max po nich?

Ať žije Matrix

Max PayneAtmosféra jak vystřižená z akčního filmu - to je Max Payne, střílečka viděná pohledem třetí osoby, se strhujícím příběhem. Maxe máte ve svých rukou, je na vás, abyste ho provedli všemi nástrahami a dobrali se pravdy. Ovšem kromě vydařeného příběhu vyprávěného fotografickým komiksem je tu ještě něco, co Maxe Payna odlišuje od ostatních her tohoto typu. Nápad to sice není původní, ale co se dá dělat. Tou specialitou je matrixovský bullet time - tedy zpomalené vnímaní času, v němž vidíte i vystřelené kulky. Jak to funguje? Vyskočíte zpoza rohu a ladně se vznášíte prostorem. Nepřátelé se pohybují pomalu. V klidu je zaměříte, vystřelíte, a než se vzpamatují, jsou mrtví. Jak Max k této schopnosti přišel, se nedozvíme. V každém případě je to právě bullet time, co činí hru zajímavou. Nemáte jej ale nekonečné množství. Při častém používání ho rychle vypotřebujete a musíte počkat, než se obnoví.

Filmová atmosféra

Max PayneAby byl bullet time k něčemu dobrý, musí mít Max čím střílet. Není pro něj problém nosit u sebe tři brokovnice, samopaly a pistole, také několik granátů, granátomet i ostřelovačskou pušku. Právě k posledně jmenované zbrani se vztahuje další zvláštnost, připomínající hollywoodské thrillery. Vystřelenou kulku z ostřelovačské pušky totiž sledujete až do chvíle zásahu, což při palbě na velké vzdálenosti vypadá opravdu efektně. Filmovou atmosféru akčních filmů plných zpomalených záběrů doplňuje krouživý pohyb kamery okolo některých zasažených protivníků a v případě zastavení hry tlačítkem pause i okolo Maxe. Bohužel vaši nepřátelé moc rozumu nepobrali, a tak není problém užívat si tyto "vychytávky" každou chvíli - trefit se do gangstera jde celkem snadno.

Pěkné, ale krátké

Max PayneTechnické zpracování hry je velice dobré. Zvuk je perfektní a zpomalený tlukot srdce v bullet time správně "zahušťuje" ovzduší. Pozadu není ani grafika. Postavy zanechávají šlápoty ve sněhu, vystřelené kulky natrvalo poškozují okolí a celková atmosféra je správně ponurá. Max Payne rozhodně není pohodová a veselá hra na krásné nedělní odpoledne. Pokud se do ní ale přece jen v tento čas pustíte, počítejte s tím, že budete (za předpokladu nepřetržitého hraní) v pondělí po poledni na konci - to ale nedoporučujeme, protože přijdete pozdě do školy. Maxovo putování je dost krátké a řešení všech problémů příliš přímočaré. Ovšem pokud chcete prožít strhující příběh v nejtemnější části New Yorku, vydejte se do jeho ulic. Max Payne Max Payne

Cheaty

Spusťte hru s parametrem -developer (MaxPayne.exe -developer), během hry pak aktivujte klávesou F12 konzoli a do ní zadávejte následující cheaty: God - nesmrtelnost GetAllWeapons - všechny zbraně GetBulletTime - plný bullet time GetHealth - plné zdraví