Internetový průvodce I

Sdílej
 
Milí čtenáři, připravili jsme pro vás nový seriál o internetu. Ve dvaceti dílech si budeme povídat o historii i současnosti internetu a o tom, jak vlastně funguje. Ukážeme si mnoho zajímavých stránek a věřím, že se budeme společně s internetem dobře bavit. Přečtěte si témata, kterým se budeme věnovat, a pokud byste tam chtěli doplnit něco, co vás zajímá a co v seznamu chybí, napište nám do redakce nebo na e-mailovou adresu tonda@planeta.cz a pošlete své náměty a připomínky. Každý díl našeho seriálu si budete moci také přečíst na internetové adrese http://internet.planeta.cz, spolu s dalšími zajímavostmi.

Co to je internet a jak vznikl?

Jak možná víte, internet je celosvětová počítačová síť. Znamená to tedy, že internet spojuje stovky milionů počítačů na celém světě. Právě proto se mu také říká celosvětová pavučina, anglicky World Wide Web neboli www. Počítače v síti se dělí do dvou skupin. Jsou to počítače obsahující nějaké informace, tzv. servery, a pak počítače, které se na tyto informace dotazují, tzv. klienti. Váš počítač ve škole nebo doma je nejspíš právě takovým klientem, koncovým článkem celé sítě internet. Internetový průvodceInternet však nebyl vždy celosvětovým, myšlenka na vytvoření takové sítě vznikla v Americe koncem 60. let. Původně šlo o vojenský projekt, jehož cílem bylo vytvořit bezpečnou síť, kterou by nebylo možné vnějším zásahem vyřadit z provozu. Dříve měly vojenské systémy jen jedno řídicí centrum, které bylo samozřejmě nejzranitelnějším místem. Následovala síť nazývaná Arpanet, která se skládala z řady samostatných serverů, které spolu mohly komunikovat i v případě, že některý z nich byl vyřazen. Tato struktura sítě se natolik osvědčila, že ji začaly využívat nejprve univerzity a postupně i komerční firmy nejen v Americe, ale i na celém světě. Česká republika se oficiálně připojila k internetu v roce 1990. Dnes máme kolem 500 000 uživatelů internetu a toto číslo neustále roste. V současnosti je již internet přístupný každému a není obtížné se připojit, ať již doma, ve škole nebo v práci. Stává se samozřejmým prostředkem komunikace a neocenitelným zdrojem informací. Internet je často nazýván fenoménem budoucnosti, protože nabízí nespočet možností. Není to jen prohlížení stránek nebo elektronická pošta, ale lze jej využít k obchodům, nákupům, platbám i ke hrám, k čemukoliv vás napadne. Práce s ním je velmi snadná, stačí jen umět číst a trochu ovládat klávesnici a počítačovou myš.

NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT

1. Co je to internet, úvod 2. Základní pojmy internetu, adresa, prohlížeč a jeho ovládání 3. Základní služby internetu 4. Elektronická pošta 5. Bezpečnost na internetu 6. Orientace a vyhledávání na internetu - český internet 7. Orientace a vyhledávání na internetu - celosvětový internet 8. Specializované vyhledávací centrály, portály 9. Obchody a nakupování na internetu 10. Inzerování na internetu 11. Stránky úřadů a institucí 12. Bankovnictví a finanční operace přes internet 13. Noviny na internetu 14. Herní zóny 15. Chatování na internetu 16. Jak udělat někomu radost přes internet 17. Internet jako první pomoc při počítačových potížích 18. Vlastní stránka na internetu - tvorba stránky 19. Vlastní stránka na internetu - doména, registrace, vložení odkazu na vyhledávací centrály 20. Otestujte se!