Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Dočetl jsem se, že se vodní želvy musejí po zakoupení omýt a dát do karanténního akvária. Je to pravda? Robert M., Olomouc

Doporučení, které radí nově zakoupenou želvu omýt, má smysl pouze v případě, že je želví krunýř nějakým způsobem znečištěn - je na omak slizký, potažený šlemem nebo řasami. Pak je vhodné želvu vykoupat ve vlažné vodě a kartáčkem jemně očistit. Čas od času je ostatně třeba takto omýt každou vodní želvu, i tu, kterou máš delší dobu. Účelem karantény pak je zabránit přenosu nemocí na zdravá zvířata. Nově zakoupenou želvu je proto nutné umístit do karanténní nádrže v případě, že již doma nějaké želvy chováš. Pokud s jejich chovem začínáš a želva, kterou sis koupil, je první (nebo jsou, pokud jsi jich koupil více), není žádná karanténní nádrž nutná - želvy nemají koho případnou nemocí nakazit a v normálně zařízeném akvateráriu je jim rozhodně lépe než v nezařízené karanténní nádrži.

Své otázky týkající se chovatelství a pěstitelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.