Není vašemu počítači horko?

Sdílej
 
V minulém čísle jsme se věnovali chlazení součástek uvnitř počítače. Ovšem sebelepší chladič je nepříliš účinný, když se uvnitř skříně počítače převaluje pořád stejný teplý vzduch. Jediným standardním "míchačem" vzduchu je ventilátor zdroje a ten ne vždy stačí, někdy je potřeba proudění vzduchu trochu pomoci.

K zajištění proudění vzduchu v počítači slouží samostatné ventilátory Proudění vzduchu uvnitř skříně je pro chlazení součástek životně důležité. Nejjednodušší metodou je mít skříň pořád otevřenou, eventuálně do ní foukat stolním ventilátorem - není to ale moc praktické, případná výměna součástek je sice bleskurychlá, ale do skříně se zbytečně práší, nehledě na to, že je vystavena útokům psů, koček, rybiček, sourozenců a jiných živlů.

Rozličné množství vrtulek

Moderní skříně typu ATX mívají již připravené pozice na montáž mnoha druhů ventilátorů, které zajišťují proudění vzduchu ve skříni. Budete-li montovat ventilátor, zvažte, jestli má foukat ven, nebo dovnitř. V případě, že chcete do skříně vzduch vhánět, je lepší dát před vrtuli prachový filtr - jinak si do skříně naženete spoustu prachu a jiných nečistot. Foukáte-li ven, tento problém samozřejmě odpadá. Při montáži ventilátorů si vždycky rozmyslete, jak bude vzduch uvnitř proudit - jestli má kudy do skříně vstupovat i vystupovat. V každém případě by měl vzduch ve skříni proudit jedním směrem.

Ventilátor zdroje

Jediným zařízením odsávajícím vzduch z počítače je většinou ventilátor zdroje. Některé skříně mají zdroj umístěný tak, že odsává vzduch přímo od procesoru. Některé ale foukají vzduch dovnitř, což není zrovna nejlepší.

Díry do skříně

Speciální chladič montovaný místo záslepky odsává vzduch z vnitřku skříněKdyž vaše skříň nemá žádné pozice k připevnění vrtulek, musíte si pomoci sami. Stačí vyvrtat otvory například do boku skříně a zevnitř nebo zvenku připevnit šroubky chladiče (rozměry uvažte podle svých záměrů). Fantazii při vymýšlení rozličných způsobů připevnění vrtulek se meze samozřejmě nekladou.

Udušená skříň

Důležité je i umístění celého počítače. Máte-li skříň zapasovanou v nábytku a vzduch nemůže od ventilátorů proudit pryč, může to být příčinou nestabilního systému - zkuste přesunout skříň na jiné místo nebo ji alespoň dát dál od zdi. Případ, že máte počítač blízko topného tělesa, není samozřejmě také ideální.