Pegasus

Sdílej
 
Bájný kůň bez jezdce Letos v létě americká společnost Northrop Grumman veřejně představila svůj nový projekt bezpilotního letounu X-47A Pegasus. Jednalo se zatím pouze o nefunkční model v měřítku 1:1. Ještě do konce tohoto roku by však měl skutečný Pegasus poprvé před zraky veřejnosti vzlétnout.

Bezpilotní letouny by měly do bojů zasahovat jako prvníTvary amerických vojenských letadel jsou stále podivnější. Od šedesátých let obdivují letečtí fandové revoluční tvar průzkumného letounu Blackbird. Dnes, když běžně létají bombardéry B-2, F-117 a stále častěji je k vidění i bitevník F-22, už nás neobvyklé tvary nových letounů nepřekvapí. Brzy se k nim přidá i bezpilotní stroj Pegasus. Jeho rozměry jsou 8,5 x 8,5 metrů a konstrukce draku odpovídá technologii stealth, tedy nízké zachytitelnosti radarem.

Zkoušky prototypu

Zkušební verze letounu Pegasus s označením X-47A je určena k ověření letových vlastností a možností jeho manévrovatelnosti. Pegasus by měl být nasazen na letadlových lodích, případně i na jiných typech plavidel a právě jeho prostřednictvím chce americké vojenské letectvo ověřit schopnost bezpilotních letadel nové generace operovat na plovoucích základnách.

Nová zbraň

Poprvé se X-47A představil veřejnosti v srpnu 2001V současnosti je Pegasus testován na vojenské základně v Mojavské poušti. Testy jsou součástí programu zavádění nového námořního bojového bezpilotního prostředku s označením UCAV-N. Takový bezpilotní letoun bude v prvé řadě určen k likvidaci protivzdušné obrany nepřítele, ale také k průzkumných letům. Zavedením těchto strojů chce americké vojenské letectvo v co největší míře zabránit ztrátám na životech vlastních pilotů. Současné válečné události svědčí o tom, že válka bez přímé účasti vojáků nepatří už jen do oblasti sci-fi literatury.

LETOUNY X

Označení X-47A daly letounu Americké vzdušné síly. X znamená, že se jedná o zkušební prototyp (eXperimental) a číslo 47 udává, kolikátý experimentální letoun v řadě to je. První zkušební letoun X pro U. S. Air Force s označením X-1 byl vyroben už v roce 1947 firmou Bell.