Falešné vitráže

Sdílej
 
Vitráže jsou barevné obrazy, sestavené z kousků skla a pospojované olověnou páskou. My jsme nahradili sklo průhlednou barevnou fólií a kovové spoje napodobili papírem. Vitráže se zavěšují do oken, a máte-li dostatek fantazie a chuti, můžete si přes rok udělat tematické obrázky třeba podle ročních období nebo různých svátků.

Falešné vitráže

POTŘEBY

Kupte si různobarevné průsvitné fólie (raději pevnější - např. desky na dokumenty), čirou fólii, čtvrtku a lepidlo na papír. Dále potřebujete nůžky, tužku a vlasec nebo nit na zavěšení.

VÝROBA

Z čiré fólie vystřihněte podklad ve tvaru vitráže (obdélník, zakulacené okno). Ze čtvrtky vystřihněte okrajový rámeček a nalepte jej na fólii. Lepidlo ale nanášejte opatrně, abyste jím průhlednou část vitráže nezamazali. Z barevných folií pak vystřihněte požadovaný obrázek a k němu vždy o něco silnější rámeček, aby za ním zůstaly skryty okraje barevné fólie. Pak na místa za papírovým rámečkem naneste lepidlo a přilepte obrázek na podklad. Nakonec stačí přilepit vlasec nebo nit na zavěšení a vitráž je hotová. Obrázek můžete udělat i celobarevný, to znamená, že nepoužijete podkladovou čirou fólii a barevné kousky budete lepit jen na papírové spojky. Vždy ale musíte dávat pozor na to, aby bylo lepidlo pouze pod papírovým rámečkem, neboť by pak skrz fólii bylo vidět.

KONEČNÁ ÚPRAVA

Falešné vitrážeTakto vyrobená falešná vitráž z barevných fólií je z jedné strany hezká, ale z druhé jsou vidět podlepené kousky. Pokud bydlíte ve vyšších patrech a zavěsíte vitráž lícovou stranou do pokoje, nemusí vám to příliš vadit. Lepší je ovšem vyrobit bílé okraje ze čtvrtky i na druhé straně obrázku. Musíte dát ale dobrý pozor na to, aby se papírové pásky z obou stran dokonale kryly.