Alone in the Dark

Sdílej
 
The New Nightmare CO SE HRAJE K temnému pobřeží ostrova bičovaného deštěm se blíží letadlo. Náhle jej napadne podivný tvor. Jediní dva cestující vyskakují na padácích. Edward Carnby - soukromý detektiv specializující se na případy, při nichž stydne krev v žilách - je zpátky v akci. Na ostrov stínů jej přivádí nevysvětlená smrt jeho přítele Charlieho Fiska. Ve čtvrtém pokračování legendární hororové série ale není sám. Při pátrání mu pomáhá sličná etnoložka Aline Cedracová, která by měla odhalit záhadu indiánských destiček, pro něž si Charlie původně přijel. Nečekané opuštění letadla naše hrdiny rozdělí. Edward se ocitá v pusté zahradě, zatímco Aline šťastně přistává na střeše starého zámku, jenž svoji temnou siluetou dominuje ostrovu.

Alone in the Dark

Absolutní horor

Je na vás, se kterým z nich se vydáte odhalovat děsivé tajemství rodiny Mortonů, kterým zámek patří. Pokud jej ale chcete znát do všech podrobností, musíte hru projít za obě postavy. Edward i Aline se na pátrání podílejí rovným dílem a jejich putování je rozdílné. Čas od času spolu komunikují vysílačkou a někdy se i setkají, aby se po několika větách zase rozešli. Nejsilnější zbraní této hry je totálně hororová atmosféra. Opuštěné části zámku i podzemní tunely vypadají opravdu strašidelně - tak, že byste tam v normálním životě asi nešli. Grafické zpracování je skvělé. Nenadále se objevující nestvůry doopravdy nahánějí strach a temná zvuková i hudební kulisa vše perfektně dokresluje. Na tento podivný svět se díváte pohledem mnoha statických kamer a pohyb postav ovládáte kurzorovými šipkami.

Mysli a střílej

Stejně jako jeho předchůdci je i čtvrtý díl Alone in the Dark akční adventurou. Ke slovu tedy přijdou rychlé prsty i dobrý úsudek. Střelba z široké nabídky zbraní je celkem jednoduchá, stačí se natočit k nepříteli, zmáčknout klávesu automatického zaměřování a vystřelit. Příšery však mají skutečně tuhý kořínek a v mnoha případech se vyplatí je obejít než s nimi bojovat. Při rozmotávání záhad obklopujících rod Mortonů musíte rozluštit slušné množství hádanek a přečíst spoustu textů. Trochu rozčilující je první polovina Edwardova putování, kdy často běháte po obrovském domě a snažíte se zjistit, do kterých zamčených dveří se hodí klíč, který jste právě získali. Obludy se na některých místech objevují stále znovu a spotřeba munice i zdraví je při takovémto hledání dost velká. Alone in the Dark Alone in the Dark Alone in the Dark

Pátrání v temnotách

Temnota hraje v této Alone in the Dark zvláštní roli. Oba hrdinové jsou vyzbrojeni baterkou, která jim nejen pomáhá při orientaci na neosvětlených místech, ale pod jejími paprsky se mírně lesknou všechny aktivní předměty. Tma vám pomůže vyřešit i některé hádanky - na ostrově stínů totiž mnoho věcí vypadá za světla zcela jinak než po jeho zhasnutí. Strašidelný příběh dodává hře tu správnou šťávu, časem ale jako by ztrácel tempo a po opuštění zámku se řešení problémů stále více kloní spíše k přesně mířeným výstřelům než k přemýšlení. Pokud se ale rádi bojíte a nevynecháte jediný horor, neexistuje pro vás zřejmě lepší hra.

Cheaty

Spusťte hru z příkazové řádky s parametrem wizardmaster (alone4.exe wizardmaster) a v menu inventáře přibudou volby umožňující podvádět.