Mechcommander 2

Sdílej
 
CO SE HRAJE Svět Battletechu je světem čtvrtého tisíciletí, kdy je celý známý vesmír rozdělen na relativně jednotnou Vnitřní oblast a periferii, která je v rukou Klanů. Války se vedou stále, jen prostředky se změnily - nyní jsou vrcholem konvenční výzbroje Mechové - někdy i více než sto tun vážící opancéřované kolosy ježící se hlavněmi všech myslitelných zbraní. Druhé pokračování taktické realtimové strategie Mechcommander vás jako žoldáka přenese na planetu Carver V (rozdělenou mezi rody Steiner, Davion a Liao), kde zuří občanská válka.

Za hodně peněz málo misí

Mechcommander 2Čeká vás jen jedna lineární kampaň, ve které začínáte na straně rodu Steiner, ale protože nic není takové, jak se zdá, skončíte nakonec ve službách někoho úplně jiného. Kromě ní je zde několik tréninkových misí a tzv. sólo mise, což jsou vlastně splněné mise kampaně, které si můžete projít znovu s nově získanými roboty. Pro kutily je připraven editor, takže si ti trpělivější mohou vytvořit mapu podle své fantazie. Před každou misí dostanete instrukce formou videozáznamu. Příběh je vyprávěn reportážemi z oblastí bojů nebo v diskusním pořadu podobném těm, co vysílají televize v neděli okolo poledne, čili pro mě, lačného akčních scén a výbuchů, příliš nudně. Na boj vás také připraví taktická mapa s vyznačenými cíli a přibližnou polohou nepřátel. Pak jste vrženi do hangáru, kde lze nakupovat, prodávat a upravovat roboty, nakonec si do svých strojů vyberete piloty a šup do akce.

Kutíme a sváříme

Mechcommander 2 Těsně před započetím bojů můžete svého ocelového miláčka upravit podle potřeby. Každý robot (jsou rozděleni do tříd light, medium, heavy a assault) disponuje určitým prostorem, kam můžete přidávat zbraně, brnění, chladicí nádrže nebo trysky. Na rozdíl od série Mechwarrior zde došlo k jistému zjednodušení, takže již nehraje roli hmotnost zbraně, ale jen její rozměry a produkované teplo, stejně tak můžete montovat výzbroj, kam se vám zlíbí (v Mechwarriorech jsou roboty vybaveny sloty pro energetické, projektilové či raketové zbraně). Piloti, kteří budou vaše plecháče ovládat, mají specifické vlastnosti. Rozhodující jsou především pilotní a střelecké schopnosti, které se misi od mise zvyšují. Vaši vojáci také dostávají různá vyznamenání a nakonec získávají speciální dovednosti, zvyšující například účinnost ovládání různých tříd robotů, používání různých druhů zbraní či senzorů.

Bez boje není vítězství

Mechcommander 2 A jste vrženi do válečné vřavy. Každá mise má povolenu určitou tonáž, takže si nemůžete vzít deset obřích atlasů a vše rozstřílet na padrť. Je třeba taktizovat. Někdy udělá více práce lehký a rychlý robot, který pronikne za nepřátelské opevnění a obsadí budovy ovládající obranné věže, které pak bojují za vás. Dalším prvkem jsou tzv. resource pointy, s jejichž pomocí si můžete přivolávat podpůrné jednotky (dělostřelectvo, opraváře, pokladače min atd.), které mohou významně zasáhnout do průběhu mise. Vaši roboti mají několik různých způsobů střelby, ale problém je, že někdy příliš neposlouchají a nechají se strhnout, takže pronásledují nepřítele, nebo se místo ostřelování z dálky vrhnou do přímého útoku. Zvuková i grafická stránka hry je bezvadná, ale nahrávací doba misí je často nepříjemně dlouhá. Hra je určena pro širší veřejnost, která ji jistě přivítá s nadšením, a ač si zavilí fandové Mechwarrior určitě všimnou určitého zjednodušení, jistě ani oni nebudou zklamáni. Mechcommander 2 Mechcommander 2