Doteky přírody

Sdílej
 

Doteky přírody Každý měsíc - vždy s lichým číslem časopisu ABC - najdete na tomto místě pokračování nové soutěže, která se bude týkat české přírody a našeho vztahu k ní. Celkem je pro vás připraveno 13 soutěžních kol. V každém z nich porota z došlých odpovědí vybere čtyři nejzajímavěji a nejdůkladněji zpracované a jejich autory odmění skvělými cenami. Navíc, vydržíte-li s námi hrát pravidelně, můžete na konci roku získat jeden ze tří dalekohledů Minolta. Do hry o dalekohledy bude zařazen každý, kdo se zúčastní alespoň sedmi ze třinácti kol. Na tvorbě soutěže se podílelo Centrum dětí a mládeže Českého svazu ochránců přírody (CDM ČSOP)

První soutěžní úkol - Zima v přírodě

CenyZatímco člověk si přes zimu doma zatopí, nastává zvířatům krušné období. Hledají proto místa, kde by byla co nejlépe chráněna před mrazem a větrem. Vaším úkolem bude vyrazit ven s teploměrem v ruce a během jednoho dne změřit teploty na různých místech (např. v kupce sena, v kompostu, ve spadaném listí, ve sněhu...). Zkuste popřemýšlet o tom, kde všude se zvířata mohou před mrazem schovat - hledejte, kam byste si zalezli vy, kdybyste byli třeba ježkem nebo jezevcem. Nám potom pošlete naměřené teploty z různých míst a zjištěné rozdíly od venkovní teploty. Zvýrazněte největší teplotní rozdíl, který se vám podařilo naměřit.

Ceny pro 1. kolo

Hlavní cenou pro vítěze, kterou věnovalo nakladatelství Reader's Digest Výběr, je kniha Soukromí živočichů a série tří videokazet Nejkrásnější národní parky světa. Ceny za 2. - 4. místo - knihy Savci, Stromy a Co má pes na jazyku - věnovalo nakladatelství Euromedia Group. Svá měření posílejte na adresu CDM ČSOP, poštovní přihrádka 447, 111 21 Praha 1 nejpozději do 25. ledna 2002. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Doteky". Jména výherců a ukázky jejich výsledků budou otištěny na tomto místě v ABC č. 5. V čísle 3 mezitím přineseme zadání dalšího soutěžního kola. Aktuální informace o soutěži najdete zde a na stránkách CDM (www.volny.cz/cdmcsop), kde budou výsledky zveřejněny už začátkem února Ceny Ceny Ceny