Příliš mnoho obalů

Sdílej
 
ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ Pro to, abyste přispěli k ochraně životního prostředí, nemusíte vůbec vyrazit do přírody čistit studánky nebo vyvěšovat ptačí budky. Stejně dobře můžete přírodu chránit celkem kdekoli, třeba v obchodě. Nevěříte?

ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ

V čem je problém

Každý z nás chodí jednou za čas nakupovat. Až se budete rozhodovat, co vhodíte do nákupního košíku, všímejte si, jak jsou jednotlivé výrobky zabaleny. Obal bývá krásně barevný a všelijak důmyslně tvarovaný, aby nás zaujal. Přitom ho vzápětí vyhodíme a stává se z něj odpad, který je mnohdy už dále nezpracovatelný. Například zubní pasta bývá ukryta v umělohmotné tubě, ta v papírové krabičce a u pokladny vám ji navíc často strčí do mikrotenového sáčku s firemním potiskem. Vyberete-li takovou, jejíž obal je co nejjednodušší, a odmítnete-li sáček (na tom není nic nezdvořilého), ušetříte mnoho surovin. Nebo bonboniéra - kousky čokolády jsou zabaleny do alobalu a uloženy do umělohmotné formy, krabičky a celofánu. Kupujete-li ji jako dárek, prodavačka vám ji ochotně zabalí do ozdobného papíru. Jako by radost obdarovaného rostla s počtem zbytečných obalů. Podobných příkladů by se našlo bezpočet. Určitě znáte např. jablka nebo rajčata na nesmyslném polystyrenovém tácku.

Jak z toho ven

U většiny výrobků je na trhu několik různých variant, které se liší způsobem balení. Mějte tuto skutečnost na paměti a berte na ni při svém rozhodování ohled. Čím více lidí bude dávat přednost úsporně zabalenému zboží, tím více se budou výrobci snažit takovým požadavkům vyhovět. Zboží je v regálech tolik, že hrozí zřícením. Podle čeho si v té záplavě vybírat? Banány nám zabalila sama příroda, polystyrenové tácky a mikrotenové sáčky jsou zbytečné