Eskymák

Sdílej
 
Vystřihovánka panáčka, kterou v dnešním čísle otiskujeme, je určena pro nejmenší - začínající papírové modeláře. Před stavbou si pročtěte návod a během stavby se orientujte podle návodné kresby. Model není složitý, přesto doporučujeme pracovat pomalu a pečlivě.

Přípravné práce

EskymákHrany, které budete ohýbat z tisku vystřihovánky, jsou značeny plnou čárou a mimo kresbu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Hrany, které budete ohýbat z rubu, jsou značeny čerchovaně (-.-.-.-). Přerušovanou čárou (- - - - -) jsou značeny obrysy ploch, na něž se budou jednotlivé díly lepit. Prořezy a výřezy z ploch jsou značeny červenými čárami. Ještě doporučujeme větší díly podlepit slabým kancelářským papírem.

Návod na slepení

Vystřihněte a slepte tělo panáčka - díl 1. Do proříznutých otvorů na bocích vsuňte a zalepte zpracované ruce - díly 2 x 7, 2 x 8 - a nechte proschnout. Pečlivě stočte a slepte hlavu - díl 3 a dokončete ji přilepením spodního dílu 4 a horního 5. Stočte a slepte krk - díl 2 - a přilepte ho na vyznačené místo na dílu 1. Dále na přilepený krk usaďte a přilepte již hotovou hlavu panáčka a nechte proschnout. Vystřihněte a slepte kapuci - díl 6, nasuňte ji chlopněmi do prořezaných otvorů v dílech 3, 5 a zakápněte lepidlem. Zpracujte díl 9 - podstavec, přilepte na něj hotového panáčka a nechte proschnout. Pokračujte domečkem Eskymáčka - iglú. Vystřihněte a vytvarujte plášť - díl 10. K tomuto dílu přilepte přední část 11, zadní 12 a celek nechte řádně proschnout. Po proschnutí hotový domeček usaďte a přilepte na vyznačené místo na podstavci 9 a na část těla panáčka 1. EskymákIglú dokončete přilepením komínku - díl 13. Vystřihněte a zpracujte díl 14; přilepte ho na vyznačené místo na zadní straně dílu 12. Do tohoto pouzdra si můžete ukládat např. gumu či jiné drobné předměty. Samotné iglú pak slouží jako stojánek na tužky či pastelky. Poslední prací na modelu je slepení pejska - díly 2 x 15, kterého nasunete chlopněmi do proříznutého otvoru na podstavci 9 a zalepíte. Tím je Eskymák hotov. Pro zpevnění a zvýraznění barev jej doporučujeme natřít nebo nastříkat bezbarvým lakem.