Krásná Windows IV

Sdílej
 
Startup a Shutdown Screens a spořiče obrazovky

Krásná WindowsStartup a Shutdown Screens neboli úvodní a závěrečná obrazovka nepatří sice zcela do Desktop Themes, ale často se k themes přidávají. Na úvodní obrazovce jsou standardně bílé mraky na modrém podkladě s logem Windows a závěrečná obrazovka je černá s oranžovým nápisem "Nyní můžete počítač bezpečně vypnout". Krásná WindowsSoubor úvodní obrazovky se jmenuje logo.sys, předposlední obrazovka s nápisem "Za chvíli bude možné počítač bezpečně vypnout" má soubor logow.sys a poslední obrazovka je logos.sys. Přípon sys se nelekejte, skrývají se pod nimi obyčejné obrázkové soubory. Soubory logow.sys a logos.sys se nacházejí v adresáři, kde máte nainstalované Windows, soubor logo.sys se umisťuje přímo na root, čili do kořenového adresáře vašeho disku.

Vlastní obrázek

Pro vytvoření Startup a Shutdown obrazovek použijeme malování z Windows. Změňte si rozměr obrázku na 640 x 480 v položce Atributy v menu Obraz. Klávesová zkratka je Ctrl+E. Až si obrázek namalujete, změňte velikost na 320 x 400 v položce Roztáhnout. Obrázek sice ztratí správný tvar, ale ten se srovná při startu Windows. Jak jste si určitě všimli při startu Windows, úvodní obrazovka má dole jakýsi animovaný pruh. Prográmek na tvorbu tohoto pruhu s názvem Coolbar Animator najdete na internetu na adrese www.dati.cz/~tomas/coolbar.

Spořiče

Krásná WindowsCompileNa tvorbu spořičů budete potřebovat sharewarový program. Pokud vám nebude vadit malý obrázek s informací, že program není registrován, zkuste program Axialis Professional Screen Savers Producer (www.axialis.com). Program má několik vytvořených spořičů, ze kterých se můžete naučit různé triky (např. průhledné pozadí, dva od sebe se odrážející objekty atd.). Po kliknutí na nový projekt se objeví okno pro výběr typu spořičů. U první položky bude spořič s létajícími a různě se pohybujícími objekty. U druhé položky se budou zobrazovat obrázky s různými přechodovými efekty. Třetí položka udělá spořič z animace, která byla vytvořena v programu Flash, pátá a šestá položka z klasického a streamového videa. Až budete mít spořič podle své fantazie, musíte jej zkompilovat. Toho dosáhnete stisknutím tlačítka Compile. Zadáte umístění spořiče, svoje jméno, název, popřípadě svou webovou adresu a stisknutím tlačítka Next se váš spořič dokončí.

Autor

Adam Fišer Repro archiv autora