FIFA 2002

Sdílej
 
CO SE HRAJE Další FIFA od EA Sports spatřila světlo světa a my se jí nyní podíváme na zoubek, abychom zjistili, zdali se jedná o onen vysněný a dokonalý fotbal, po kterém všichni tak toužíme.

Příprava

FIFA 2002Ve stylově šedobílém menu si můžete vybrat mezi přátelákem, turnajem, jednou z národních lig (česká jako obvykle chybí) nebo kvalifikací na MS 2002 v Japonsku a Koreji. Máte zde nově možnost vytvořit si vlastní tým, hráče i ligu či turnaj, dále kolonku Team managementu, kde můžete obchodovat s hráči, měnit strategii hry atd. Bohužel na trénink nebo na nácvik penalt můžete rovnou zapomenout.

Na trávník

FIFA se hraje dobře a ještě lépe se na ni dívá. Hra je svižná a velmi efektní, hráči jsou do detailů propracovaní, fanoušci křičí a povzbuzují či naopak houkají a pískají. Ovládání bylo jedním z vylepšení, které u EA nejvíce vyzdvihovali (samozřejmě hned po grafice a umělé inteligenci). Nový systém přihrávek má přiblížit hru skutečnému fotbalu. Musíte určit i směr a sílu přihrávky, takže mnohem více záleží na vaší šikovnosti, zda se míč dostane ke správnému hráči, či ne. S tím také souvisí otázka obtížnosti. Při nejjednodušší obtížnosti budou vaši svěřenci nahrávat, hlavičkovat i lobovat tak přesně, že téměř neztratíte žádný míč a vyhrajete většinu soubojů. Naopak protihráči budou mít problémy se trefit i do prázdné brány. Ovšem při World Class obtížnosti je hra pekelně těžká a budete rádi, když soupeři vezmete balon. S umělou inteligencí je vše téměř v pořádku - hráči si nabíhají, uvolňují se do prostorů, ovšem ne vždy se chovají podle nastavené strategie. Nejhorší je to ale s brankáři - ti někdy perfektně zareagují a vyběhnou, ovšem většinou bohužel jen stojí a dají se vcelku jednoduše prostřelit.

Výsledek 1:1

FIFA je hra dynamická a efektní. EA Sports se podařilo ji zpestřit novým systémem ovládání a přiblížit opravdovému fotbalu (již vám v obraně nestačí jen skluzy, střely se dají rotovat, můžete si přihrát se spoluhráčem na jeden dotyk apod.), ovšem umělá inteligence by si zasloužila více pozornosti, rozhodčí například ukončí zápas během útočné akce atd. Asi největším minusem je absence tréninku (dát z přímého kopu gól je téměř nemožné), naopak potěší množství drobností a vylepšení (možnost odemknutí bonusových turnajů) a samozřejmě perfektní technické zpracování. FIFA 2002 FIFA 2002 FIFA 2002

Pozor! Soutěž!

FIFA 2002 Vyhrajte jednu ze tří PC her FIFA 2002. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a odpověď poslat na korespondenčním lístku na adresu redakce: Žerotínova 38, 130 50 Praha 3. Lístek musíte poslat do 15. 2. 2002 (rozhodující je datum na razítku pošty) a označte jej heslem FIFA 2002. Soutěžní otázka: Kde se bude letos konat mistrovství světa ve fotbale? Ze správných odpovědí vylosujeme tři výherce, kteří obdrží počítačovou hru FIFA 2002. Ceny do soutěže věnuje CENEGA, distributor počítačových her.