V plném proudu

Sdílej
 
XIX. zimní olympijské hry probíhají za přísných bezpečnostních opatření Salt Lake City Olympiáda v Salt Lake City běží naplno. První medaile jsou rozdány, vítězové oslavují. I my máme svá želízka v ohni - běžkyni Kateřinu Neumannovou, skokana - akrobata Aleše Valentu, a především naše zlaté hokejisty. Jejich soutěže jsou v plném proudu, a tak se podívejme, kde se vlastně hry XIX. zimní olympiády konají.

V plném prouduKdyž před sedmi lety oznámil tehdejší prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Juan Antonio Samaranch místo konání XIX. zimních olympijských her, vylétly zástupcům amerického města Salt Lake City ruce radostí nad hlavu. Ani ve snu je nenapadlo, že o šest let později budou slyšet hlasy volající po zrušení her či jejich přesunutí do jiné země. A někteří sportovci budou mít strach do Spojených států přijet. Šokující události z 11. září 2001 se podepsaly i na největším sportovním svátku světa.

Aleš Valenta

Aleš Valenta"Trojné salto s pětinásobným vrutem použiju na olympiádě jen v případě, když pokazím první skok v soutěži," pronesl sebevědomě těsně před odletem z Prahy Aleš ValentaV Naganu 1998 byl za Kateřinou Neumannovou druhým nejúspěšnějším lyžařem, ve skokanské soutěži akrobatů skončil těsně pod stupni vítězů. Za čtyři roky udělal obrovský pokrok, a pokud mu letošní forma vydrží, mohl by nepopulární "bramborovou medaili" přetavit v cennější kov. Do Severní Ameriky odcestoval jako první z našich reprezentantů už 5. ledna 2002. Pro olympijský závod si připravil náročnou novinku, která by mohla být jeho trumfem - trojné salto s pětinásobným vrutem skočil totiž jako první na světě!

Kateřina Neumannová

Kateřina NeumannováKe čtyřiadvaceti párům běžek si Kateřina přibalila i jedny sjezdovky. Těšila se, že po závodech se spustí netradičně z kopce dolů. A věřila, že pod kombinézou bude mít schovanou alespoň jednu medailiNaše největší želízko v ohni a medailová naděje v individuálních disciplínách. Ve své sbírce má drahocenné kovy z olympiád i mistrovství světa, ale ten nejcennější jí stále chybí. Stejně jako v minulých letech udělala v přípravě maximum, obětovala jí doslova vše. Zopakovala stejný model přípravy, po kterém loni vyhrála v Utahu přesně v termínu konání olympiády závod Světového poháru. Dřela na ledovci stejně jako na tratích na šumavském Zadově. Spala ve speciálním stanu, v němž lze vytvořit podobné podmínky jako ve vyšší nadmořské výšce (tratě v Soldier Hollow leží ve výšce přes 1700 metrů nad mořem!). Se svým trenérem Stanislavem Frühaufem a doprovodným týmem, jehož členem je například i biochemik, bydlí v pronajatém domku zcela izolovaně od ostatních členů výpravy, aby co nejvíce omezila možnost onemocnění. Zdravotní problémy jí totiž už několikrát udělaly čáru přes rozpočet.

Hokejisté

HokejistéČeká na to celý hokejový svět! Komu se konečně podaří sesadit Čechy z trůnu? Nagano 1998, tři tituly mistrů světa za sebou hovoří jasně, kde se hraje nejlepší hokej. Obhajoba olympijského zlata bude těžká, chystají se na nás všichni. Především Američané a Kanaďané, kteří se nemohou smířit s tím, že jsme je připravili o gloriolu nejlepších hokejistů světa. Mají k tomu jedinečnou příležitost. Bude jim napomáhat domácí prostředí, menší kluziště, diváci. Podruhé v historii přerušila slavná NHL svoji soutěž, aby se ti nejlepší utkali v "druhém turnaji století". Hraje se v Americe, takže naši trenéři nominovali většinu hráčů působících v zámoří, z české extraligy se olympiády zúčastní jen dva - Petr Čajánek a Michal Sýkora.

Bezpečnost především

Bobová dráha v Salt Lake City byla v provozu už před olympiádou během světového poháru v roce 2001Zajištění klidného průběhu soutěží a bezpečnosti všech účastníků zvýšilo náklady o 270 milionů dolarů. Z velké části je poskytla americká federální vláda. Do bezpečnostních složek byly zařazeny tisíce lidí, které bylo nutné pro danou problematiku řádně vyškolit. V dějišti her jsou i jednotky, jejichž členové jsou připraveni zasáhnout v případě, že by došlo k útoku biologickými nebo chemickými zbraněmi.

Utah aneb Mormon State

Salt Lake City, dějiště XIX. ZOH, je hlavním městem státu Utah. Jedenáctý největší stát USA se rozkládá na Středozápadě v oblasti pásma Skalnatých hor, s 2 100 000 obyvateli patří mezi nejméně osídlené. Má přízvisko Beehive State (beehive = včelí úl) nebo častěji Mormon State. Salt Lake City leží v nadmořské výšce 1320 metrů v horském údolí dvou pásů Skalnatých hor. V samotném městě žije přes 170 000 obyvatel, dalších 600 000 v předměstských částech.

Kde se sportuje?

mapaStejně jako při jiných olympijských hrách i v Salt Lake City bylo možné některá sportoviště použít okamžitě, jiná se musela opravit a přizpůsobit požadavkům olympijského řádu a další postavit zcela nová. To vše se povedlo. Jeden velký problém však pořadatelé účastníkům přece jen připravili. A tím je doprava! Běžecké tratě nebo sjezdovky, na nichž probíhají soutěže v alpském lyžování, leží téměř 90 kilometrů od olympijské vesnice. S dalšími sportovišti to není o moc lepší, vzdálenosti se pohybují od 50 do 70 kilometrů. Dojíždět na závody je nemožné. ČOV to vyřešil zajištěním alternativního ubytování poblíž jednotlivých sportovišť. Pomohli známí, krajané, a především česká olympijská atašé, paní Bo-hunka Šrámková-Bolton. Například Kateřině Neumannové našla ubytování asi deset minut od běžeckých tratí. V domku, který si Kateřina pronajala a vyzkoušela už loni při závodech Světového poháru.

HVĚZDNÉ VÁLKY V UTAHU

Salt Lake City a Utah se mohou pochlubit i jinými zajímavostmi. Na vysoké úrovni je vzdělávací činnost a vědecký výzkum na univerzitách. Bylo zde navrženo a sestrojeno první umělé srdce a na University of Utah provedena jeho první transplantace. Další oblastí je filmový průmysl. Scény natočené v oblasti Monuments Valley najdete snad v každém druhém westernu, v Utahu se točily Hvězdné války a svá studia zde má herec Robert Redford.