Sportovní dvojplošník

Sdílej
 

Sportovní dvojplošníkVystřihovánka, kterou jsme dnes připravili, potěší hlavně konstruktéry letadlových modelů. A nemusíte být ani špičkovými modeláři, protože tentokrát je velmi jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci.

Přípravné práce

Dříve než se pustíte do stavby, nařežte ohybové hrany a udělejte otvory pro osy. Hrany, které budete nařezávat z lícové strany a ohýbat od sebe, jsou označeny plnou čárou, která je zakončena malou černou šipkou. Hrany, které budete nařezávat z rubu a ohýbat k sobě, jsou označené čerchovaně (.-.-.-.). Otvory pro pevné osy jsou označené černými úhlopříčkami, pro otočené červenými. Ze špejle vyrobte osy kol a vrtule - díly 22 (délka 70 mm) a 23 (délka 20 mm). Obě osy natřete šedou temperou.

Návod na slepení

Sportovní dvojplošníkVystřihněte a vytvarujte díly kabiny 1 a 2 a navzájem je slepte. K dílu 1 přilepte kapotu motoru 3. Hotový celek opatrně přilepte k trupu letadla 4. Lepení začněte od přední kapoty. Lepidlo nanášejte vždy jen na plochu, kterou budete právě lepit. Trup uzavřete přilepením spodní části 5. Zpracujte křídla 6 a 7 a pod zátěží nechte dokonale proschnout. Po proschnutí křídla vytvarujte podle návodné kresby - přední hrany ohněte dolů. Vrchní křídla 6 přilepte ke střeše kabiny 2 a dolní 7 ke spodní části trupu 5. Zpracujte vzpěry křídel 8 a 9 a přilepte je mezi horní křídla 6 a trup 4. Mezi horní a dolní křídla ještě přilepte dvě zpracované vzpěry 10. Z dílů 11 a 12 slepte zadní směrová a výšková křídla a celek přilepte k zadní části trupu 4. Pokračujte podvozkem. Z dílů 13 a 14 slepte podvozkový rám a přilepte ke spodním křídlům 7. Uzavřete dva pláště kol 15 a doplňte je čtyřmi čely 16. Podvozkovým rámem provlečte osu 22, navlečte na ni hotová kola a přilepte k ose napevno. Zpracujte zadní podvozkové kolo 17 a přilepte je k trupu 5. Nakonec zpracujte vrtuli. Jestli si netroufáte na otáčivou, slepení je jednoduché. Vrtuli 18 doplňte krytem 19, přilepte na osu 23 a tu vlepte do trupu 5. Pokud budete chtít, aby se vrtule točila, na osu 23 přilepte 1 mm od konce zarážku 20. Na krátký konec osy nasuňte zpracovanou vrtuli 18 a zajistěte ji přilepením zarážky 21. Pozor, abyste vrtuli nezalepili, na ose se musí volně otáčet. Vytvarujte a slepte kryt 19 a přilepte jej k vrtuli 18. Hotový celek nyní osaďte na trup letadla - osu 23 přilepte k dílu 5 kapkou lepidla. Tím jste stavbu ukončili. Mnoho radosti z nového modelu přeje