Promarněné bohatství

Sdílej
 
ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ

Promarněné bohatstvíK životu potřebujeme spoustu věcí. Abychom je vyrobili, bereme z přírody vzácné suroviny, jejichž těžba poškozuje životní prostředí. Výroba a doprava si žádá energii, za kterou platíme znečištěním ovzduší a ničením krajiny. Až věci doslouží, stává se z nich odpad a tím i další problém.

Jednou je málo

Promarněné bohatstvíProto je nerozumné kupovat výrobky na jedno použití. Jejich užitek je zanedbatelný ve srovnání se zátěží, kterou znamenají pro přírodu. Do odpadkového koše zbytečně putuje bohatství, které mohlo být využito úsporněji. Baterie obsahující těžké kovy místo dobíjecích akumulátorů, plastové kelímky v podnicích rychlého občerstvení místo skleniček, mikrofixy místo tužek s vyměnitelnou náplní... Příkladů je mnoho a u většiny z nich existuje šetrnější řešení.

Pozor na zmetky

Promarněné bohatstvíNěkteré věci jsou vyrobeny tak lajdácky, že se rozbijí po chvilce používání, přestože by měly vydržet mnohem déle. Určitě znáte i takové hračky - plastová ozubená kola setrvačníku se obrousí, spoje jednotlivých dílků popraskají a autíčko se rozpadne. Všímejte si toho, jak a z čeho jsou výrobky, které kupujete, vyrobeny. Je přece rozdíl, jestli vám hračka vydrží několik let a zdědí ji po vás třeba mladší sourozenec, nebo jestli se rozbije za týden a je nahrazena novou, jejíž výroba si vyžádala další suroviny a energii.

Autor

-von- Kresby Lukáš Fibrich