Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.

Jak často se má rybičkám v akváriu měnit voda?Jak často se má rybičkám v akváriu měnit voda? Pavel Š., Kutná Hora Pokud možno co nejméně! V zařízeném akváriu se totiž po čase vytvoří určitá rovnováha, která vyhovuje jak rostlinkám, tak rybičkám a každá změna jim může uškodit. Některé druhy ryb nejsou na změny prostředí příliš citlivé, pro jiné však může být změna (např. změna kyselosti či tvrdosti vody) smrtelná. Přesto je nutné udržovat akvárium v čistotě. Úplně nejvhodnější způsob je filtrace vody, která odstraňuje škodlivé dusičnany, jemné řasy a nečistoty ve vodě, ale nemění její chemické složení. V případě silně znečištěného akvária (voda se začíná kalit nebo je hodně zelená) je nutné ji měnit postupně. Opatrně vypusť asi třetinu vody v nádrži a nahraď ji čistou (převařenou nebo delší dobu odstálou!!!) vodou stejné teploty. Po několika dnech až týdnu postup zopakuj. Takto můžeš vodu vyměnit, aniž bys rybičky stresoval náhlou změnou prostředí. Je-li ve vodě příliš mnoho živin, objevují se řasy (na obr. vlevo šroubatka). Rozsivky (vpravo) vytvářejí při nedostatku světla na skle hnědé nárosty Je-li ve vodě příliš mnoho živin, objevují se řasy (na obr. vlevo šroubatka). Rozsivky (vpravo) vytvářejí při nedostatku světla na skle hnědé nárosty


Mohou se potkanům čistit zuby? Romana z Liberce Kresba Lukáš FibrichZatímco lidem se doporučuje čistit si zuby po každém jídle, u zvířat toto pravidlo neplatí. Přirozená strava, která obsahuje i různé antibakteriální složky a tvrdé části vyžadující důkladné rozkousání, se o chrup postará dostatečně. Navíc si nedovedu představit, jak a čím bys takovému potkanovi zuby čistila - i hodně mírumilovný a ochočený potkan by se asi bránil, kdyby ses mu pokoušela vnutit do tlamičky pastu a kartáček. Čištění zubů u domácích mazlíčků se zatím omezilo na zuby psů, i v tomto případě je však nutné použít speciální psí zubní pastu, která psům voní a neobsahuje žádné chemikálie (nelze zabránit, aby pes část pasty sežral), a speciální zubní kartáček. Pro jiná domácí zvířata však nic podobného neexistuje. O chrup svého potkana se proto nejlépe postaráš tak, že mu budeš předkládat vhodnou stravu: dostatek syrového ovoce a zeleniny, čerstvé větvičky nejedovatých stromů na okus, celé zrní nebo dokonce obilné klasy. Na tom všem si potkan zuby nejen obrušuje (i to je nutné, neboť hlodavé zuby neustále dorůstají, a pokud si je nemá možnost obrušovat, mohly by mu přerůstat), ale také "čistí" - kousáním tvrdé šťavnaté potravy je zbavuje různých nečistot.