Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 

Sestrojil jsem si poplašné zařízení z ABC č. 14 a potřeboval bych poradit, jak nastavit zpoždění. Jirka Foto Václav HoličDarlingtonovo zapojeníNejjednodušší úprava spočívá v přidání elektrolytického kondenzátoru mezi bázi tranzistoru T1 a záporný pól baterie. Přes kondenzátor by po rozepnutí poplašného spínače ještě nějakou dobu tekl proud, který by blokoval bázi tranzistoru T1 a zabránil by tak sepnutí tyristoru Ty. Jak by se kondenzátor postupně nabíjel, klesalo by záporné napětí na bázi tranzistoru T1. Po úplném nabití kondenzátoru by sepnul tyristor Ty a spustil by se poplach. Vybití kondenzátoru a opětné připravení zařízení zařídíš sepnutím poplašného kontaktu. Dobu zpoždění ovlivníš kapacitou kondenzátoru. Obecně platí, že čím větší kapacita, tím delší bude doba zpoždění. Jeho napětí zvol zhruba 10 V. Bylo by ještě dobré zaměnit tranzistor T1 za dva tranzistory v takzvaném Darlingtonově zapojení, doba zpoždění se tím značně ovlivní.


Chtěl bych se zeptat, jak funguje siréna a jestli bych si nějaký zjednodušený model mohl udělat doma. Děkuji. Dalibor Šulc, Břeclav V současnosti obsahuje většina sirén elektroniku, která vyrobí vstupní signál pro obvod zesilovače s reproduktorem, který ho pak šíří dále do prostoru. Pokud si chceš nějaký zjednodušený model postavit doma, bude nejlepší, když si opatříš nějaké schéma třeba na internetu nebo v knihovně.
Zapojuji si doma audiosoustavu a chtěl bych se zeptat, zda zachrání běžná trubičková pojistka výkonové tranzistory zesilovače před zničením při zkratování reproduktoru nebo přívodní šňůry. Lukáš Balda Nejspíš asi nezachrání, i když jsou známy výjimky. Je nutné zkusit použít velmi rychlou pojistku, kterých je v prodeji řada, ale nejlepší je zařadit do řetězce elektronickou pojistku.
Své dotazy posílejte na e-mail: rady-technika@iabc.cz nebo na adresu redakce: Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem TECHNICKÁ PORADNA.