Doteky přírody

Sdílej
 
Je zde třetí kolo naší přírodovědné soutěže. I tentokrát porota vybere čtyři nejlepší účastníky a odmění je zajímavými cenami. Zúčastníte-li se během roku alespoň sedmi ze třinácti kol, zařadíme vás navíc do losování o tři dalekohledy Minolta.

Soutěžní úkol - U nás doma

Na str. 16 si můžete přečíst článek o malých potvůrkách žijících v našich bytech. Vypozorujte, jací živočichové žijí u vás doma nebo ve škole. Pošlete nám seznam nalezených zvířátek a pokuste se zjistit, čím se živí. (Jsou mezi nimi dravci? Které druhy škodí ve spíži? Živí se nějaký druh papírem?) Porota bude přihlížet k rozmanitosti objevených druhů a jejich potravy, ale také ke způsobu zpracování.

Výsledky 1. kola - Zima v přírodě

Nejlepší zprávu poslal Michal Malinský, na dalších třech místech se umístili Michal Rotrekl, Aleš Jakubec a Patrik Pejsar. Největší teplotní rozdíl činil 28,5 °C (vzduch -5,5 °C, kompost 23 °C), ale zajímavých údajů jsme od vás obdrželi mnohem více. Spoustu podrobností najdete na adrese www.volny.cz/cdmcsop. Rozdíly mezi řešiteli byly velmi těsné a odměnu by si zasloužili všichni. Proto nezoufejte, pokud jste nevyhráli. Třeba uspějete v dalších kolech! Na tvorbě soutěže se podílí Centrum dětí a mládeže Českého svazu ochránců přírody (CDM ČSOP). Svá pozorování posílejte na adresu CDM ČSOP, poštovní přihrádka 447, 111 21 Praha 1 nejpozději do 22. března 2002. Uveďte své jméno, adresu a heslo "Doteky". Vyhodnocení bude otištěno na tomto místě v ABC č. 9. V čísle 7 mezitím přineseme zadání dalšího soutěžního kola. Na internetových stránkách CDM (www.volny.cz/cdmcsop) budou výsledky zveřejněny už začátkem dubna.

Ceny pro 3. kolo

Ceny pro 3. koloHlavní cenou pro vítěze, kterou věnovalo nakladatelství Reader’s Digest Výběr, je kniha Soukromí živočichů a série tří videokazet Nejkrásnější národní parky světa. Ceny za 2. - 4. místo - knihy Rybaření, Co tu kvete? a Hmyz a pavoukovci - věnovalo nakladatelství Euromedia Group. Ceny pro 3. kolo