Windows xp

Sdílej
 

Windows xpUrčitě jste už zaregistrovali, že společnost Microsoft uvedla před nedávnem na trh novou verzi operačního systému s názvem Windows xp. Tato událost okamžitě rozpoutala diskusi, zda nový systém koupit, či zda zůstat u některé ze starších verzí. Ono těch verzí bylo totiž v posledních letech nějak moc. Zhruba před rokem se objevily Windows Me, krátce předtím Windows 2000 a to si většina uživatelů počítačů teprve zvykala na vylepšenou verzi 98. Takový technický pokrok je bezpochyby v pořádku, má-li ale člověk za každou novou verzi zaplatit několik tisícovek, určitě update pečlivě zváží. Proto také většina uživatelů Windows zůstala u verze 98. Nastal nyní správný čas pro nová Windows?

Snadná instalace

Zkoušel jsem českou verzi Windows xp Home Edition. Instalace systému je mnohem snadnější než u 98 nebo Me. U těchto verzí jsem musel při instalaci ovladačů počítač "přikrmovat" cédéčky dodanými společně s komponenty, a i přesto se někdy stalo, že mi systém vnutil nesprávný ovladač a zařízení pak fungovalo špatně. Pokud jste někdy některý z těchto systémů sami instalovali, jistě víte, jaké to mohou být nervy. Při instalaci Windows xp jsem jenom seděl a koukal, program udělal všechno sám; našel správně všechny komponenty i periferní zařízení. Na druhou stranu nemůžete ovlivnit, co chcete nainstalovat, a systém si z disku ukousne hodně přes gigabajt místa. Xpéčka musíte nejpozději do třiceti dnů po instalaci zaregistrovat, jinak vám přestanou fungovat. Při registraci získáte kód, který je určený pouze pro váš počítač, a nikdo jiný tato Windows už nemůže používat. Tím Microsoft zabraňuje nelegálnímu kopírování systému. Windows xp Windows xp

Barevnější okna

Windows xp jsou už na první pohled barevnější a veselejší než předchozí verze. I vzhled plochy, nabídky Start a oken je modernější - okna jsou zakulacená, tlačítka výraznější. Nabídka Start byla vylepšena především o seznam často používaných programů, takže k nim máte snadnější přístup a nemusíte je složitě hledat. Používáte-li počítač společně s ostatními členy rodiny, může si každý z vás vytvořit vlastní přístupový účet. Pak máte každý své nastavení pracovní plochy, vlastní složku dokumenty, vlastní nastavení internetových služeb atd. Systém má zabudovanou bohatou podporu internetu, přehrávač CD i DVD, programy pro stříhání videa, ale i vypalovací software.

Vyšší stabilita

Windows xpWindows xp jsou proti předchozím verzím mnohem stabilnější, a to díky technologii HAL, která byla už součástí Windows NT a Windows 2000 (obě tyto verze byly však systémem pro pracovní stanice v síti, nikoli pro domácí počítače). Příčina mrznutí u starších systémů je ve špatné komunikaci mezi ovladači a hardwarem. Dostane-li například zvuková karta špatný příkaz, může se systém zhroutit. HAL obstarává to, aby hardware dostával pouze správné příkazy, a systém se tím stává stabilnějším, ovšem i pomalejším, právě o onu kontrolu správnosti příkazů.

Koupit?

Přejít na Windows xp, či ne? Máte-li výkonný počítač (procesor alespoň 750 GHz, 256 MB paměti, 16 MB na grafické kartě a velký disk), pak určitě ano. Rozdíl proti Windows 98 je značný. U horších sestav se do instalace nového systému raději nepouštějte, počítač se vám zpomalí a nedosáhnete žádného zlepšení.