Rok 2000 - útok dvou nul

Sdílej
 
Určitě už jste slyšeli o problému roku 2000. O půlnoci se všechny počítače zhroutí, případně explodují. Jak se tenhle problém týká vašeho domácího computeru? Co všechno by mohl způsobit přechod do prvního roku věku počítačů, který nemá na začátku číslici 19?

Rok 2000 - útok dvou nulJak asi víte, hlavní problém je v tom, že některé počítače a programy využívají místo plného formátu data (např. 1999) pouze poslední dvojčíslí (tedy jenom 99). Jaké datum si počítač domyslí, když dostane údaj 00, je otázkou, může to být 1900, 1980 (rok 1980 by mohl být nejnižším datem, jaké systém zná) nebo 2000. S největšími problémy se potýkají společnosti, které využívají velké specializované počítače - u těchto strojů není nutné tak časté omlazování, nejdůležitější je jejich dokonalá spolehlivost (není možné, aby se řídicí počítač jaderné elektrárny musel třikrát denně restartovat). V době, kdy byly tyto počítače vyvíjeny, se muselo šetřit každým kouskem paměti, proto je u nich nejčastěji použito zkrácené datum. Právě u těchto strojů, které řídí důležitá digitální centra takových podniků, jako jsou letiště, elektrárny, telekomunikační ústředny a další komplikované systémy, je nebezpečí největší.

Rok 2000 u vás doma

Jaké potíže vám tedy hrozí při přechodu na rok 2000 v případě vašeho počítače (pokud tedy vůbec půjde elektřina)? Problémy mohou nastat v hardwaru (základní deska + BIOS), operačním systému (nejspíše Windows 95/98) a v jednotlivých aplikacích (programy běžící nad operačním systémem). Další kapitolou jsou samostatné procesory v různých zařízeních (tiskárny, modemy apod.), které by mohly mít přímo ve vnitřní konstrukci zabudovány zkrácené datum (tento problém by mohl nastat i u domácích spotřebičů pracujících s datem - například u programovatelných videorekordérů).

Počítačové hodiny

Jak vlastně fungují hodiny v počítači? Na každé základní desce jsou zabudované hodinky (samozřejmě bez ručiček a koleček), které jsou řízeny buď krystalem, nebo u levnějších desek frekvencí sítě (tento způsob je dost nepřesný). Z těchto hodin (říká se jim RTC - Real Time Clock) přebírá celý systém informaci o čase a datu. Většina aplikací získává informaci o čase prostřednictvím BIOSU (rozhraní mezi hardwarem a softwarem), který přebírá čas z RTC. Hodiny většinou přechod na rok 2000 nezvládnou úplně nejlépe, je-li ale na rok 2000 připraven BIOS, vše se při dalším restartu urovná (vysvětlí hodinám, jaké je datum).

Základní deska a BIOS

Útok dvou nulZda je základní deska vašeho počítače připravena na přechod do nového tisíciletí, zjistíte nejsnáze, když v MS-DOSu (pomocí příkazu DATE a TIME) nastavíte hodiny i datum na několik minut před půlnocí 31. 12. 1999), počítač vypnete a po čase opět zapnete (musíte startovat opět do DOSu klávesa F8 při startu Windows). Neobjeví-li se v MS-DOSu správné datum nebo hodiny, zkuste počítač znovu restartovat (do DOSu). Je-li BIOS v pořádku, datum i čas se srovnají. Další možností je nastavit datum i čas ručně, když je pak vše bez problémů, máte vyhráno. Druhým testem je nastavit hodiny v MS-DOSu opět těsně před Nový rok a nechat počítač zapnutý. Znovu uvidíte, jak proběhne přechod do nového tisíciletí. Má-li systém při změně data problémy, ale po restartu počítače (nebo ručním nastavení) se vše srovná, bude nejbezpečnější neprovozovat žádné aplikace citlivé na datum a čas při přechodu na rok 2000. Před tímto testem si ale pro jistotu všechna důležitá data zálohujte. Další a nejpohodlnější možností, jak zjistit, zda váš počítač dobře zvládne přechod na rok 2000, je spustit na něm některý z testovacích programů. Odkazy na pár z nich najdete na konci článku.

Co když to nefunguje?

Nezvládne-li BIOS přechod v pořádku, je třeba získat novější verzi a s pomocí funkce FLASH jej omladit. Nemá-li vaše deska updatovatelný BIOS (FLASH BIOS), máte dvě řešení: buď zakoupit přídavnou kartu, která BIOS nahradí, nebo se tímto problémem netrápit a na tomto počítači (jelikož je to určitě dost stará mašina) neprovozovat aplikace, které jsou na datu závislé (účetnictví, sklad, pokladnu apod.). Budete-li tento počítač používat jen jako psací stroj, nastanou problémy jen s daty souborů (musíte si přeřídit hodiny o několik let zpátky).

Operační systém

Rok 2000 - útok dvou nulVětšina moderních systémů je na přechod na rok 2000 připravená. Nejběžnějším operačním systémem jsou Windows. Windows 95 by mohly mít při přechodu na rok 2000 menší problémy, ale většinou to zvládají v pohodě. Windows 98 jsou na nové tisíciletí připraveny. Pro aplikace od firmy Microsoft naleznete veškerý servis ohledně roku 2000 na adrese http://www.microsoft.com/cze/year2k/.

Aplikace

Největší problém může nastat u jednotlivých aplikcí. Jejich zvládnutí přechodu na rok 2000 záleží na tom, jak prozíraví byli jejich autoři. Zejména různá dosovská účetnictví by mohla mít problémy což je o to horší, že pro tyto aplikace je datum velice důležité. Ideální je se informovat přímo u výrobce jednotlivého softwaru.

Ještě jedno překvapení

Rok 2000 nám přináší ještě jedno překvapení - je totiž přestupný. Obecně se ví, že přestupné jsou roky dělitelné čtyřmi s výjimkou posledního roku století (tedy roků dělitelných stem). Je tu ovšem ještě jedno, méně známé pravidlo, které říká, že přestupný je i rok dělitelný čtyřmi sty, a to je právě případ roku 2000. Jestli na to mysleli tvůrci jednotlivých aplikací, se necháme překvapit 29. února 2000 - samozřejmě, pokud nebude konec světa. Rok 2000 - útok dvou nulK prověření kompatibility vašeho stroje s rokem 2000 je k mání množství různých programů, které buď jako demoverze, nebo jako freewary (volně šiřitelé programy) zadarmo prověří váš počítač. Ke stažení jsou například na http://www.y2000fix.com/ nebo http://www.zebra.cz/milenium4.htm Zajímavé odkazy v češtině jsou soustředěny zde http://www.y2k.cz/ Podrobné stránky o problému roku 2000 najdete pro změnu tady http://www.bug2000.co.uk/

CO TO ZNAMENÁ - Y2K

Určitě jste se už někde setkali se znaky Y2K. Asi víte, že znamenají "rok 2000". Význam jednotlivých písmen je velice jednoduchý: Y jako Year (rok) a 2K jako dvě kila (kilo znamená tisíc), tedy dva tisíce.