Modelářský Norimberk 2002

Sdílej
 
LIGA KITŮ

Jaké jsou kitařské novinky roku 2002, jsme začátkem roku zjišťovali na veletrhu hraček v německém Norimberku. Díky průhledné přídi modelového phantomu je dobře vidět multifunkční radar a model rotačního kanonuStejně jako v minulých letech je jich mnoho. Některé jsou ale takzvaně "dekálové", což znamená, že výrobci dávají na trh stavebnice, které před časem z trhu stáhli a nyní je představují s novými obtisky. Mezi ně patří například Vickers Wellington Mk.X (1:72 - Revell), neboť se s největší pravděpodobností jedná o "starý" Matchbox. Podobné je to s "dvaatřicetinovým" (1:32) zerem nebo "dvaasedmdesátinou" (1:72) Avro Lancaster v provedení Dam Buster - taktéž Revell. Mezi zaručené novinky můžeme zařadit Messerschmitt Bf 109G-14, model v měřítku 1:32 japonské firmy Hasegawa, čtyřmotorové proudové Arado Ar 234C (1:48 - Revell), Airbus A 380 (1:144 - Revell), MiG-19S (1:32 - čínské firmy Trumpeter), Messerschmitt Bf 108 Tajfun (1:48 - český Eduard) a řadu modelářských doplňků (například barevné kovové poutací pásy v měřítku 1:48 českého Eduardu).

Rozpohybované kity

Spitfire letící nad doverskými břehy, takový je nejnovější magický model firmy RevellSoučasná kitařská obec je rozdělena na dvě vyhraněné skupiny. První tvoří modeláři, kteří stavebnice plastikových modelů povýšili na sportovní nástroj, druhou pak ti, kteří stavějí modely letadel, lodí a další techniky jen pro potěšení. Druhé skupině, která je nepoměrně větší, letos výrobci připravili řadu zajímavých novinek - ozvučená diorámata (startující Panavia Tornado - 1:72 Revell), točící se vrtule u modelů letounů Avro Lancaster, Nakajima Ki-84, F4U-1A Corsair, J2M3 Raiden a A-1H Skyraider (1:48 - Tamiya). Italská Italeri po dlouhé době přišla na trh s dvanáctkrát zmenšeným kokpitem proudového letounu F-16, firma Revell rozšířila kolekci takzvaných magických modelů, které se zdánlivě samy vznášejí nad modelovou krajinou, o model trojplošníku Fokker Dr.1 a populární Spitfire Mk.V (1:72). A aby byl výčet zajímavostí úplný, japonská Tamiya představila plastikové modely s průhlednou částí povrchu (Swordfish Mk.I, MiD-15 bis - 1:48 a F-4E Phantom II s průhlednou přídí - 1:32). Jistě tušíte, že informace o nových plastikových modelech je jen zlomkem toho, co bylo možno v Norimberku spatřit. My vám ale můžeme slíbit, že s těmi nejzajímavějšími stavebnicemi se budeme setkávat v naší tradiční Lize kitů.

Král Mezi norimberskými kity

Komplet startujícího tornada je nejen pěkné dioráma, ale jeho podstavec je doslova "nadupaný" elektronikou. Světla na startovací dráze jsou funkční, a navíc reproduktor vydává zvuk letícího strojeJednoznačně nejobdivovanějším exponátem bylo dvaatřicetkrát zmenšené zero japonské firmy Tamiya. Stavebnici, prodávanou u nás koncem minulého roku za bezmála 3000 Kč, výrobce vybavil elektronikou, takže novému Mitsubishi A6M5 svítí polohová světla, přistávací reflektor, má osvětlenou palubní desku a díky mikročipu se zvukovou kartou vychází z přiloženého reproduktoru zvuk letícího zera. A protože A6M5 v měřítku 1:32 je v současnosti snad nejlepším plastikovým modelem, seznámíme vás s ním podrobněji v některém z dalších dílů naší Ligy kitů.