Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.

Jak často se má andulkám brousit zobák? Kryštof K., Chrudim Přerůstání zobáku samozřejmě andulkám hrozí, ale pouze v případě, že jim neumožníš, aby si ho přirozeně obrušovaly. Pokud jim do klece dáš kousek sépiové kosti nebo její náhražku (sépiová kost současně slouží i jako zdroj vápníku), andulky ji "okusují" a zobák jim nepřerůstá. Andulky si však mohou zobák obrušovat i o kousky dřeva - ať už se jedná o dřevěná bidýlka v kleci nebo o čerstvé větvičky nejedovatých dřevin - nejlépe ovocných stromů. Větvičky, zejména olistěné, jsou přirozeně vhodnější, protože z nich ptáci získávají i další důležité látky (vitaminy, minerální látky) a navíc je v kleci zabaví. Pokud andulkám přesto zobák přeroste, je jeho zkrácení dost náročná a pro ptáka nepříliš příjemná záležitost. Zobák se totiž nebrousí nějakým pilníkem, ale přerostlou část je nutno odstřihnout kleštičkami na nehty. Zatímco drápky můžeš andulkám stříhat sám, se zobákem zajdi raději k odborníkovi, buď nějakému zkušenému chovateli, nebo ještě lépe k veterináři.


Poznáte, čím je tato klávesnice zvláštní?Na čem záleží, jestli z dítěte vyroste pravák, nebo levák? Aleš, Mladá Boleslav Odpověď není jednoduchá. Dokonce i rozlišení lidí na tyto dvě skupiny je obtížnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Praváctví a leváctví nejsou ostře ohraničené vlastnosti. Jedna ze stupnic pro jejich posouzení má dokonce 200 bodů (+100 pro vyhraněného praváka, -100 pro vyhraněného leváka). Řada lidí používá stejně dobře obě ruce, výjimkou nejsou přeučení leváci, kteří o své původní levorukosti třeba ani nevědí. (Přeučování není správné. U dětí může vyvolat problémy s řečí, a navíc v nich vzbuzuje pocit nedostatečnosti, kterou je třeba napravit. Na používání levé ruky přitom není nic špatného.) O tom, zda z novorozeněte vyroste levák, rozhodují částečně jeho geny, které zdědil od rodičů. Ale zdaleka ne všechna jednovaječná (tj. geneticky shodná) dvojčata používají přednostně stejnou ruku. Jenom v genech to tedy není. Většina lidí upřednostňuje pravou ruku. Souvisí to se stavbou lidského mozku. Levá polovina řídí pohyby pravé poloviny těla a naopak. V levé polovině navíc sídlí centrum řeči a řízení těch nejsložitějších pohybů. U embrya se většinou vyvíjí rychleji než polovina pravá, ale za určitých podmínek (diskutuje se o neobvyklých koncentracích hormonů nebo nedostatku kyslíku) se její vývoj může opozdit. Mozková centra, která jsou pro ni typická, se potom mohou vyvinout buď v obou, nebo jen v pravé polovině. Vznik levorukosti s tím zřejmě souvisí. Leváci trpí častěji než praváci vývojovými poruchami řeči a učení. Na druhou stranu mívají větší prostorovou představivost. Je jich hodně mezi výtvarnými umělci, architekty a inženýry.