Bibi radí

Sdílej
 
Milá Bibi, možná se ti to bude zdát divné, ale já chci ztloustnout. Jsem moc hubená. Teď víc jím, piji smetanu a mléko. Vím ale, že přejídání je hodně nezdravé. Poraď mi prosím, jak zdravě přibrat. Alena, 13 let

Milá Bibi, možná se ti to bude zdát divné, ale já chci ztloustnout. Jsem moc hubená. Teď víc jím, piji smetanu a mléko. Vím ale, že přejídání je hodně nezdravé. Poraď mi prosím, jak zdravě přibrat.

Alena, 13 let

Milá Aleno, vím z vlastní zkušenosti, že hubená postava dokáže potrápit stejně "dobře" jako dvacet kilo navíc. Někdy je příčina opravdu v tom, že člověk přijímá méně potravy než ostatní. Ale taky může jít o vážnější poruchu metabolismu, která patří do péče odborníků.
Radím ti zkusit jíst zdravě. Do svého jídelníčku zařazuj víc čerstvé zeleniny a ovoce (třeba ve formě salátů s olivovým olejem nebo jogurtovou zálivkou), bílé maso, ryby, celozrnné výrobky a potraviny bohaté na vlákninu. Jak správně tušíš, přemíra tučného by ti mohla spíš ublížit. Pokud už sáhneš po mléčném výrobku, měl by to být kefír nebo jogurt s "přívětivými" bakteriemi, které příznivě ovlivňují trávení. Ani sladkosti tě nespasí, jsou to vlastně jen prázdné kalorie a kromě cukru nedodávají tělu dostatek potřebných živin, dokonce některé z organismu odčerpávají. Hlídej si taky porce. Lepší - a pro trávení snazší - je sníst šest menších dávek než tři hlavní jídla. Nezapomeň dostatečně pít, asi 2-3 l denně, nejlépe vodu, minerálky, bylinkový a zelený čaj.
Nevynechávej ani kondiční sport - jak známo, s pohybem roste chuť k jídlu. Pokud ani pak nebudeš pociťovat zlepšení, poraď se se svou lékařkou a požádej ji, aby tě doporučila na odborné vyšetření na specializované pracoviště. Možná trpíš alergií na některou z potravin, nebo poruchou štítné žlázy. Ale možná jsi zkrátka typ, který prostě nepřibere. Anebo se ti váha začne sama upravovat vlivem věku.
Přeji Ti, aby se tvá váha brzy dostala do normálu. Když budeš mít chuť, napiš, zda jsi na kila vyzrála.